Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: Vänsterikon som gullar med Stalins arvtagare är en olämplig inspirationskälla för V i Borlänge

För två år sedan framträdde vänsterdebattören Kajsa Ekis Ekman i V:s partilokal Vänsterhörnet i Borlänge. Nu är Ekis Ekman aktuell med uttalanden där hon välkomnar kommunismens bidrag till vänsterns kamp idag. Bedrövligt, anser ledarredaktionen.

Annons

Senare i år infaller hundraårsjubileet av Bolsjevikernas maktövertagande i Ryssland, den så kallade oktoberrevolutionen. Bli inte förvånad om perifera små vänstergrupper då rycker ut för att försöka rentvå och urskulda, för vissa tycks aldrig lära sig. De vill hävda rätten att få leva i sin egen lilla värld, med sina egna informationskanaler och med sina egna begrepp om moral och demokrati.

Utan tvekan finns det i dag mer akuta hot än kommunistisk nostalgi, men samtidigt finns det ingen anledning att glömma. Även vänstern har ett renhållningsarbete att sköta.

Kajsa Ekis Ekman ser styrkor hos kommunisterna.

Kanske borde det intressera att Kajsa Ekis Ekman, som är författare, ledarskribent för Dagens ETC och en av Sveriges ledande vänsterintellektuella, nyligen lät sig intervjuas i tidningen Proletären (9/3). Veckotidningen i fråga är organ för Kommunistiska Partiet, tidigare KPML(r). Partiet är en övervintrad bokstavsvänster som fortfarande kallar sig marxist-leninistisk och som erbjuder både Stalins verk och Stalintidens förljugna partihistorik "SUKP(b):s historia" till försäljning.

Kommunistiska Partiet demonstrerar på Sergels Torg i Stockholm på första maj 2016.

Inför ett sådant politiskt och publicistiskt sammanhang finns det naturligtvis all anledning att vara på sin vakt, men Kajsa Ekis Ekman uppför sig som om hon vore bland vänner som hon önskar framgång i den gemensamma kampen.

Vänstern borde sträcka på sig, anser hon. Vad som behövs är en gemensam kraftsamling, där även kommunisterna har ett viktigt bidrag att lämna. "Det som kommunisterna har är organisation, disciplin och strategi", menar Kajsa Ekis Ekman. Hon konstaterar även att "egentligen borde det ju vara er tid för kommunismen ligger i tiden." Det som behövs är ett klargörande om vilket samhälle som dagens kommunister vill bygga och hur detta samhälle skiljer sig från den gamla statssocialismen.

För kommunismen i tiden, således.

Att Kajsa Ekis Ekman uppvisar en sådan flathet gentemot Kommunistiska Partiet är anmärkningsvärt och i högsta grad klandervärt. Vad hon gör är att bjuda in krafter, vars destruktiva potential är uppenbar och vars historiska facit avskräcker, rakt in i vänstervärmen. Där skarp kritik och hårda fördömanden vore på sin plats väljer Ekis Ekman i stället att gulla och berömma.

På motsvarande vis duckade vänsterdebattören konsekvent för frågor om kommunismens blodiga och antidemokratiska praktik, när hon nyligen medverkade i programmet i "Idévärlden" i SVT (12/2). Som om frågorna helt saknade relevans i sammanhanget.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt har en del att lära vänsterrörelsens mer yviga grenar.

Jonas Sjöstedts (V) politiska karriär skulle aldrig överleva naivt mysande med Proletären, men en person som Kajsa Ekis Ekman kan obekymrat blåsa vidare som den friska fläkt hon uppfattas som.

Det är möjligt att Ekis Ekman själv drömmer om en demokratisk socialism, och att hon skulle respektera demokratins principer i sin så kallade kamp, men någon form av ansvar bör även frifräsande vänsterikoner ta. Den nonchalanta attityden är inte charmig, den är bara stötande.

Lär av Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiet. Håll rent och ta ställning. Det är ni faktiskt skyldiga kommunismens offer att göra.

Mer läsning

Annons