Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: Utmärkt att domstolen nu ger klartecken att skjuta bort några vargar

/

Annons

Högsta förvaltningsdomstolen (HF) prejudicerande beslut att det saknas grund för att licensjakt på varg ska stoppas innebär en jakt på 24 vargar i Värmland, Dalarna, Gävleborg och Örebro län.

HF har också avslagit ett yrkande om att stoppa licensjakt på varg 2017. Licensjakt på varg kommer pågå fram tills dess att kvoten är uppfylld, senast den 15 februari.

De berörda områdena i Mellansverige har gemensamt att det här finns en hög koncentration av varg på en liten yta.

Konsekvenserna av detta är väl dokumenterade i form av decimerade viltstammar samt attacker mot tamdjur, husdjur och jakthundar.

Jakt har tidigare överklagats av allt från fågelskådarföreningar till mer radikala vargkramarklubbar.

Den 19 december beslutade kammarrätten i Sundsvall att två föreningar saknar talerätt i fråga om skyddsjakt på varg, då föreningarna hade felaktiga eller ofullständiga medlemslistor.

Den svenska vargpopulationen har växt med 14 procent årligen sedan 90-talets början enligt officiella uppgifter.

Att vargen ska få finnas kvar och regleras genom jakt är de flesta överens om.

För det krävs en population på 300 individer och att en finsk eller rysk "casanova" dyker upp vart femte år och charmar de svenska vargarna – detta för att undvika inavel.

Det är betydligt färre än det 1000-tal vargar som radikaler önskar.

Licens- och skyddsjakt kommer behöva vara ett permanent verktyg, dels för att minimera vargens skadeverkan, dels för att upprätthålla en frisk vargstam på samma sätt som jakten i dag är viktig för viltvården av till exempel björn och älg.

Mer läsning

Annons