Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LEDARE: Tiden har hunnit i kapp MP – kan Lövin ställa om partiet mot fortsatt relevans?

Inga experiment! Miljöpartiets Isabella Löwin talade om klimatet och miljön i Almedalen. Hon gjorde också ett försök att ta väljare från Centerpartiet med förslag som ska gynna svenskt kött.

Annons
Isabella Löwin talade om klimatet och miljön i ett Almedalen där biltillverkare marknadsförde elbilar.

Hon berättade om ett slagsmål på ett varuhus i Kanada om den sista luftkonditionseringsapparaten. Hon berättade om hur man försöker få fågelungar att kräkas, för att få upp plasten i deras magar. Det är effektiva bilder. Och genom att lägga tyngdpunkten på klimatet och miljön kom talet att handla om de frågor där Miljöpartiet har hög trovärdighet.

Men räcker det? Den som gick omkring under Almedalsveckan kunde se hur stora och etablerade bilmärken lanserade olika varianter av bilar med eldrift. SSAB har invigt en pilotanläggning för produktion av stål som ska ske utan fossila bränslen. Flygindustrin funderar över om det går att köra flygplan med eldrift, åtminstone på kortare sträckor. EU-kommissionen föreslår ett europeiskt förbud mot en rad plastprodukter.

Miljöpartiet var utan tvekan med och drev fram en medvetenhet om miljö och klimat. Men nu har dessa frågor trängt in i både näringsliv och andra politiska partier. Så det hänger på att tillräckligt många väljare fortsätter att anse att Miljöpartiet behövs. Det är inte lika uppenbart i dag som på 80-talet.

Att kräva skatt på det som Isabella Löwin kallar "fulkött" från utlandet kan säkert vara populärt bland bönder som är förbannade över konkurrensen från till exempel antibiotikabehandlade grisar i andra europeiska länder. Men samma bönder är sannolikt förbannade på de höga priserna på bensin och diesel som Miljöpartiet varit med och drivit fram. De där elbilarna som visas upp i Almedalen är fortfarande för dyra för många människor i glest befolkade områden.

Miljöpartiet har suttit sin första mandatperiod som regeringsparti. Det har inte varit en lätt resa. Sannolikt skulle partiet må bra av en mandatperiod i opposition. Eller möjligen lite både ock. Alltså ett oppositionsparti som en regering är beroende av att prata med.

Mer läsning

Annons