Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: Signalpolitiken kommer inte att fungera mot våldtäktsmän

Annons

Åsa Regnér, barn-, äldre- och jämställdhetsminister (S) tror att våldtäktsmän kommer ändra sitt beteende om de får ett nej.

Regeringen kommer att lägga fram en ny lag om samtycke. Det meddelade jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) under en demonstration mot sexuella övergrepp i Stockholm förra söndagen.

Många feminister, däribland jämställdhetsministern, vill att ett samtyckesrekvisit införs i lagstiftningen. Det skulle alltså krävas ett aktivt ja snarare än frånvaron av ett nej.

Att politiker tar kvinnors berättelser om sexuella övergrepp på allvar är bra. Sexuellt våld är ett reellt samhällsproblem som dessutom ökar. Men tyvärr bygger argumentationen kring samtyckesrekvisit till stor del på att en sådan lag skulle skicka signaler om att det inte är acceptabelt med sexualbrott.

Detta trots att det borde vara uppenbart att de män som våldtar inte kommer att ändra sitt beteende för att en detalj i den svenska lagstiftningen ändras. En sådan lag skulle inte heller få bort det stora problemet med sexualbrottsrättegångar: att ord står mot ord. Det är redan i dag förbjudet att ha sex med någon mot dennes vilja. Bevisbördan förändras inte, vilket givetvis är rimligt. I en rättsstat gäller principen oskyldig till motsatsen bevisas.

En samtyckeslag riskerar dessutom att leda till att offret tvingas utstå förödmjukande frågor om hon betett sig på ett sätt som gärningsmannen kan ha uppfattat som samtycke. Det finns andra förslag, som exempelvis en starkare betoning på oaktsamhet, som skulle kunna införas i lagen.

Men det största problemet är att många sexualbrott inte leder till rättegång över huvudtaget. Polisen lägger våldtäktsärenden på hög. För att fler våldtäktsmän ska dömas är prio ett därför att polisen ägnar betydligt mer tid åt att utreda sexualbrott, och mer resurser till Polismyndigheten.

Mer läsning

Annons