Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: SD:s abortmotstånd har inget med svenska värderingar att göra

Annons
Jimmie Åkesson (SD) har en delikat uppgift i att nyansera konservatismen. Foto: Jessica Gow.

Upp till kamp för den heterosexuella kärnfamiljen! Så har SD:s familjepolitiska retorik traditionellt sett låtit - åtminstone fram till partiets senaste landsdagar, då de antog en mer resonerande hållning.

Trots att SD fortfarande har kvar skrivelser om mamma-pappa-barn-familjekonstellationen som det mest naturliga har SD faktiskt försökt etablera sig som ett hbtq-vänligt parti. SD har försökt att koppla invandringspolitiken till hbtq-personers rättigheter, bland annat genom att peka på gayfientliga inslag i hederskulturer.

Samtidigt vill partiet behålla den konservativa profil SD förknippas med. Konflikten mellan SD:s vurm för svenska värderingar - som ju internationellt sett om något är progressiva och kulturradikala - och den egna värdekonservatismen finns i flera frågor.

Ett tydligt exempel är abortfrågan, som seglat upp i debatten efter att Jimmie Åkesson intervjuades i SVT Opinion under Almedalsveckan.

SD vill sänka gränsen för fri abort från dagens vecka 18 till den 12:e veckan i graviditeten. Ställd inför det egna partiets politik skruvade Åkesson på sig och försökte vifta bort skrivelsen i partiprogrammet. “Det är ingen avgörande fråga, det är mer ett principiellt ställningstagande”, sa han undvikande.

SD:s största opinionsrelaterade problem är att de är socialkonservativa nationalister i ett av världens mest progressiva länder. Deras konservatism gör att de tar ställning mot en liberal abortlagstiftning och prideparader - saker som är så självklara för de allra flesta svenskar att de skulle kunna beskrivas just som svenska värderingar.

Men vurmen för svensk kultur gör att SD inte kan avfärda progressivismen helt. “Många andra länder i Europa har vecka 10 eller 12”, sa Åkesson i den aktuella intervjun.

Sverige är dock inte som andra länder i Europa. Det finns ingen stark folklig opinion för att sänka abortgränsen. Det är Åkesson givetvis medveten om. Därav de obekväma svaren.

För att bli ett renodlat nationalistiskt parti, som tar hänsyn till att svenskarna inte är särskilt värdekonservativa, måste SD i viss mån släppa motståndet mot progressiva reformer.

Samtidigt har SD profilerat sig själva som motståndare mot det “vänsterliberala etablissemanget”, och måste hålla ett visst avstånd mot livsstilsliberalerna på Södermalm, som det brukar heta.

Detta är redan en svår balansgång för partiet. Den kommer att bli svårare. Att vara progressiv när det är invandrare som står för det konservativa motståndet (som i frågan om Pride), men konservativ när fienden i stället är de föreställda Södermalmsborna, är inte trovärdigt.

Troligtvis kommer SD att fortsätta sina omprövningar i sociala frågor. Partiets viktigaste fråga är trots allt motståndet mot invandring. Men om målet är att vara ett stort och brett parti kan man heller inte helt frigöra sig från det faktum att "svenska värderingar" i hög utsträckning är liberala.

Det blir en delikat utmaning för Åkesson att hålla ihop partiet under den resan. Vad kommer de egna väljarna exempelvis att säga första gången han går i Prideparaden?

Karin Pihl

Annons