Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: S "satsning" för en jämlik vård hjälper inte män med prostatacancer

Annons
Socialminister Annika Strandhäll (S) vill satsa ynka 8,4 miljoner kronor på landets regionala cancercentrum. Foto: Marko Säävälä.

Socialdemokraternas taktik är att prata om sina miljoner och dölja sina miljarder, sade den förre statsministern Reinfeldt i en partiledardebatt under 2010.

Frågan är om Reinfeldt ens hade noterat den nuvarande regeringens satsning på prostatacancertester (PSA-prov) som presenterades på torsdagen (180712). Socialminister Annika Strandhäll (S) utlovade futtiga 8,4 miljoner kronor till landets regionala cancercentrum. Pengarna ska förbättra organisation och information kring PSA-prov.

Att fler män får kunskap om riskerna med diagnostikmetoden är välkommet. Provet är inte vidare träffsäkert och bidrar till omfattande överdiagnostisering. Enligt Socialstyrelsen beror ett måttligt ökat PSA-värde oftast på en godartad prostataförstoring – inte cancer.

Men det finns flera invändningar mot Strandhälls valårsinsats för en mer jämlik cancervård. Ministern hoppas att de dryga åtta miljonerna ska lägga grunden för ett framtida nationellt screeningprogram. Socialministern lägger alltså en spottstyver på att hoppas att framtidens män får bättre behandlingar – och vågar kalla det för en satsning.

Utredningen för högspecialiserad vård (SOU 2015:98) gjorde bedömningen att upp till 500 liv om året kan räddas om komplicerade ingrepp koncentreras till färre sjukhus. Strandhälls ambition är däremot tvärtemot att stärka regionala cancercentrum. Därtill har Socialstyrelsen utrett frågan om ett nationellt screeningprogram och kommit fram till att många män med förhöjda PSA-värden skulle behandlas i onödan.

Pengarna hade kunnat gå till forskning om nya behandlingsmetoder, exempelvis Stockholm3-testet. Eller betalat för en snabbutredning om hur svensk prostatacancervård kan centraliseras för att upprätthålla specialistkirurgernas fingerfärdighet och minska komplikationer.

Istället ser Strandhäll tiden an. För 8,4 miljoner kronor. Landets män och prostatacancervård gagnas inte av en socialdemokratisk sengångare på Socialdepartementet.

Gustav Juntti

Mer läsning

Annons