Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: Naivt att tro att värnplikten löser Sveriges behov av officerare

Annons
Försvarsminister Peter Hultqvist (S) måste gå på offensiven vad gäller försvarets personalförsörjning. Foto: Markku Ulander

Svensk försvars­politik står inför två riktiga baksmällor.

Det är frågor som politikerna inte längre kan ducka för och som kommer att göra 2018 till sanningens minut för arbet­et med att återställa svensk totalförsvarsförmåga.

Den första smällen kommer i februari då Ingemar Wahlbergs materielutredning läggs fram, ungefär samtidigt som försvarsmaktens budgetunderlag.

Materielutredningen kommer att visa hur mycket som behöver investeras åren efter 2021 för att inte Sverige ska tappa försvarsförmågan.

Behovet kommer att vara mycket stort. Bli inte förvånad om det hamnar på över 100–120 miljarder kronor under 2020-talet. Med tanke på de långa ledtiderna så borde nog en del av materialbeställningarna redan ha gjorts.

ÖB Micael Bydéns budgetunderlag kommer att peka på att mer pengar behövs nu för att inte försvarsförmågan ska dippa. Här vilar ansvaret tungt på kvarvarande partier i försvarsuppgörelsen (S, MP, M och C) att leverera mer pengar redan i vårbudgeten och bädda för mer pengar nästa år oavsett hur regeringsfrågan avgörs i höstens val.

Den andra baksmällan handlar om personalförsörjningen. Tro inte att värnplikten löser problemet med bristen på officerare de kommande 10–15 åren. Det tar tid att bygga effekt.

Kommande sju år förlorar försvarsmakten en tredjedel av officerskåren på grund av pensionsavgångar, påpekar försvarsdebattören Carl ”Wiseman” Bergqvist i ett blogginlägg.

Det är officerare som sitter på nyckelbefattningar på förband och som inte lätt kan ersättas. Bristerna kommer att bli mycket allvarliga för ledning och chefskap.

Dessutom finns en målkonflikt mellan att utbilda officerare och samtidigt bygga upp utbildning av värnpliktiga. Officerare som utbildas har svårt att själva utbilda.

Behovet av att agera handfast är på övertid. Och det kommer att krävas både pengar i förbättrade villkor och nya grepp.

Det är inte sexiga politiska frågor, och inget man vinner val på, men räkna med att de politiska beskeden från scenen i Sälen under Folk och försvars rikskonferens kommer att analyseras noga när det gäller antydningar till besked.

Mer läsning

Annons