Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: Merkels status som landsmoder är hotad

Annons

Varken liberalerna eller socialdemokraterna vill samarbeta med Angela Merkels kristdemokratiska CDU. Foto: Markus Schreiber.

De tyska regeringsförhandlingarna har gått i sank. Valet till förbundsdagen i september utföll inte till förbundskansler Angela Merkels fördel. Hennes kristdemokratiska parti CDU tappade 65 mandat, och den förra regeringspartnern, socialdemokratiska SPD som också tappade, har tydligt deklarerat att partiet går i opposition.

Merkel har därefter förhandlat med liberala FDP och det gröna partiet. Men utan framgång. Sent på söndagen (18/11) meddelade FDP:s partiledare Christian Lindner att liberalerna inte tänker vara med i något regeringssamarbete med Merkel.

Vad Merkel ska göra nu är svårt att förutspå. Risken för nyval är överhängande. Ett annat alternativ är att försöka övertyga SPD om att fortsätta regera med CDU. Men det verkar inte sannolikt, eftersom socialdemokraterna under val­rörelsen förklarade att det de inte ville ingå samarbete med kristdemokraterna.

Oavsett vad som händer är det tydligt att Merkels ställning som landsmoder är hotad. När Donald Trump vann presidentposten i USA i fjol var det många som deklarerade att Merkel var den ”fria världens ledare”. Men det tyska valresultatet visar att även Merkel måste ha en majoritet bakom sig för att få igenom sin politik – eller hatta sig fram som en minoritetsregering.

Tysklands kniviga parlamentariska läge kan tjäna som en påminnelse för svenska politiker. Om Centerpartiet och Liberalerna bestämmer sig för att de vill bilda regering med Socialdemokraterna gör de bäst i att göra upp om de stora dragen i politiken redan innan man försöker inleda ett regeringssamarbete.

Merkels popularitet räcker inte för att bilda majoritetsregering. På samma sätt kommer Centerledaren Annie Lööf inte att kunna lita på att hennes popularitet överskuggar de politiska skiljelinjerna som finns mellan de borgerliga och Socialdemokraterna.

Karin Pihl

Mer läsning

Annons