Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: Lagskärpning bör övervägas när nazistiska näthatare nu snabbt blir allt fler

/
  • Demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) har anledning att läsa den nya FOI-rapporten Det vita hatet. Behöver gränsen för den juridiska toleransen mot de intoleranta ändras?

Annons

Antalet aktiva användare på invandringskritiska medier sjunker, men samtidigt ökar aktiva på nazisekten NMR:s sida Nordfront. Nordfront har tagit över förstaplatsen från Avpixlat/Samhällsnytt.

Bilden av förskjutning mot en ännu radikalare plattform beskrivs i FOI-rapporten Det vita hatet: radikal nationalism i digitala miljöer av Lisa Kati (red) med flera författare, som presenterades under måndagen:

”Den ökning som vi ser i Sverige följer den generella ökningen av våldsbejakande högerextremism i Europa som noterats av EU:s brottsbekämpande organisation Europol.”

2011 hade Nordfront 223 användare. Det har idag växt till 4451. Ökningen sker samtidigt som det totala antalet aktiva användare på ”invandringskritiska” sajter minskar kraftigt.

Forskarna för fram hypotesen att det skulle vara ”en konsekvens av att frågor kring invandring och integration tappat mark i debatten”. En alternativ förklaring som forskarna inte nämner är att debatten förflyttat sig, från kommentarsfält till olika aktörers Facebooksidor och ut på twitter. Flera stora profiler i segmentet har stora följarskaror. Det gör att efterfrågan på en sajt som Avpixlat/Samhällsnytt minskat.

FOI-rapporten har också tittat på hur hatsymboler och hatbudskap mot politiker, journalister och offentliga personer förekommer i kommentarsfälten. Även hur hatsajter och hatgrupper använder sig av skämt och ironi tas upp.

Den psykologiska manipulationen för att stärka hatgruppens självbild och attackera andra görs bland annat delvis genom skämt, användandet av oskyldiga symboler som mjölk och placeringen av citationstecken kring ord. Sammantaget bidrar metoderna enligt studien till att ”förmedla hat och skapa rädsla och ångest”.

Det här är miljöer där männen dominerar samtalet totalt. Kvinnor figurerar i diskussioner om brottslighet där kvinnor är offer eller potentiella offer. Men ve de kvinnor som inte har rätt åsikter. De ska ofta enligt hatarna bli straffade med att bli våldtagna.

Så hur ska samhället möta hatet? FOI-rapporten har inga färdiga svar, men lyfter Karl Poppers toleransparadox; att ”ett samhälle som är fullständigt tolerant inför olika sorters åsikter i slutänden, genom sin tolerans, kommer att undergräva sig själv.”

Den intolerante är inte sällan beredd att acceptera våld som medel.

”Och ju mer makt intoleranta, totalitära och våldsbejakande rörelser får, desto mer kommer andra människors frihet att begränsas.”

Samtidigt pekar FOI-forskarna på lagstiftningsproblem, olika länders lagtolkningar på ett globalt internet och svårigheterna teknikjättarna har att hantera sina plattformar så att de blir rumsrena.

Även om sociala medier skulle kunna bli hatfria så är risken stor att hatet flyttar till andra rum, som ryska Vkontakte, ner i darkwebb eller att det byggs upp separatistiska nättjänster som ett Uber bara för vita.

Balansgången framöver kommer att bli svår och krävande. De kommande åren blir avgörande för hur vårt samhälle hanterar hatet i informationsmiljöerna.

Mer läsning

Annons