Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: KD:s sista psalm – nu överger till och med de kristna kärnväljarna partiet

Annons

Är Kristdemokraterna fortfarande ett alternativ för kristna väljare?

De flesta kristna väljare skulle i dag svara nej.

Enligt en undersökning publicerad i den kristna tidningen Dagen kommer endast 10 procent av de kristna väljarna rösta på KD i höst. Inför valet 2014 skulle 24 procent det. KD och S dominerade då bland kristna väljare och fångade tillsammans halva väljargruppen.

Även frikyrkorörelsen, som partiet historiskt varit starkast förknippad med, sviker. Bland kristna väljare som inte är medlemmar i Svenska kyrkan stödde tidigare 70 procent KD, i dag endast 26 procent. Det räcker inte långt.

Kärnväljarna flyr partiet och söker sig i stället till M, S, SD och inte minst C, som enligt undersökningen fördubblat sitt stöd bland kristna väljare på fyra år (8 till 16 procent).

Det är uppenbart så att KD inte längre bäst företräder kristna värderingar i svensk politik.

Synen på flyktingmottagande är ett sakpolitiskt område där KD gjort stora förändringar i politik och retorik under mandatperioden. KD nya förhållningssätt till flyktingar förklarar inte hela väljarflykten – men det är ett relevant exempel eftersom det varit en snabb politisk förflyttning mot ett tydligt högerparti.

Det är också en politisk fråga som kristna är väldigt engagerade i. Allt ifrån studiehjälp i svenska språket till hjälp med kläder, bostad och sociala mötesplatser.

Många kristna organisationer har också protesterat mot den politiska omsvängningen.

KD:s politiker anser säkert att den politiska förändringen har varit rätt. Särskilt opportun för att fånga väljare har den i vart fall inte varit. Men man har uppenbarligen misslyckats med att kommunicera förnyelsen av KD mot sina kristna kärnväljare.

Kristna väljare söker inte ett tydligt högerparti. Man söker en mänsklig röst med lösningar så att Sverige håller ihop och försvarar de svaga i stället för att splittras ytterligare.

Därför kommer kristna väljare rösta på andra partier i höstens val – och KD åka ur riksdagen.

Mer läsning

Annons