Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: Ingen vändning i sikte under Löfvens sommartal – valet lär bli det sämsta för S på 100 år

Annons
Riktningen är fortsatt snett nedåt. Här talar statsminister Stefan Löfven i Norrtälje tidigare i dag. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Stefan Löfven sommartalade i dag i Norrtälje. Socialdemokraterna har problem. Opinionssiffrorna är rekordlåga och om inte partiet ökar rejält i valrörelsen kommer man att göra sitt sämsta val på över 100 år.

Dessutom brukar partiet tappa i valrörelsen. För att undvika ett katastrofval måste därför Löfven bryta den trenden.

En förutsättning för detta är med stor säkerhet att S lyckas få valdebatten att handla om frågor där partiet har ett stort förtroende, framför allt välfärdsfrågor. Det var därför ingen slump att Löfven pratade mycket om vård och skola när han på söndagen höll sitt traditionella sommartal, denna gång i Societetsparken i Norrtälje.

Sommartalet var ett gyllene tillfälle att försöka sätta agendan för den kommande valdebatten. Det lyckades Löfven inte med. Varken talet eller presskonferensen innan innehöll några nyheter som kommer att dominera debatten den kommande veckan. Och visst låter det bra att till exempel lova att alla som går klart gymnasiets vård- och omsorgsprogram skall vara garanterade fasta jobb, men hur skall detta gå till i praktiken?

Löftet är orealistiskt. Kommuner och landsting bestämmer över arbetsvillkoren inom vården och äldreomsorgen, inte regeringen. Om inte partiets kommun- och landstingspolitiker kan genomföra dessa löften, då kan inte regering och riksdag tvinga dem till detta. Löfvens löften när det gäller förbättrade arbetsvillkor inom vård och omsorg är därför inte så mycket värda.

Naturligtvis innehöll Löfvens tal också hårda angrepp på andra partier, framför allt M och SD. Han ställde till exempel M:s förslag om skattesänkningar mot S:s förslag att anställa fler i offentlig sektor.

Men så enkelt fungerar inte samhällsekonomin. Skattesänkningar kan göra att ekonomin fungerar bättre, och därigenom öka statens intäkter. På samma sätt kan skattehöjningar vara så skadliga att de leder till att statens intäkter minskar.

Det här tycks S ha väldigt svårt att förstå. Ett tydligt exempel är den höjning av pensionerna som S vill göra, och som också Stefan Löfven nämnde i sitt tal. Den skall bekostas av en höjning av arbetsgivaravgiften. Det ökar svenska företags kostnader, vilket kan göra att de tvingas minska antalet anställda och får sämre konkurrenskraft internationellt. Det lägre tillväxt, och därmed lägre pensioner. Men sådana effekter tycks S inte förstå.

De allra flesta av dem som kommit till Norrtälje, trots kylan och störtregnet, tycktes dock vara mycket nöjda med Löfvens tal. Det är inte så konstigt. De flesta var ju socialdemokrater.

Några nya väljare lär dock knappast Löfvens sommartal locka till partiet. Och det är det som S nu desperat behöver.

Mer läsning

Annons