Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: Indiens nya världspolitiska ambitioner kommer att påverka Sverige

Annons
Maktspelare även i väst. Indiens premiärminister Narendra Modi under sitt besök i Sverige i april. Foto Pontus Lundahl / TT

Indien brukar beskrivas som världens folkrikaste demokrati. Nu är landet också på väg att bli världens tredje största ekonomi. I tidskriften Världspolitikens dagsfrågor skriver Henrik Chetan Aspengren om stormakten på tillväxt. Indien har hittills kommit i skymundan av Kina. Men det är på väg att ändras.

Aspengren menar att de flesta indier tidigare tyckte att regeringen borde koncentrera sig på de stora problemen i det egna landet. Nu vill fler att Indien är aktivt i världspolitiken.

Efter självständigheten från Storbritannien och delningen av kolonialväldet i Indien och Pakistan förde Indien en försiktig och idealistisk utrikespolitik. Men över tiden blev den mer realpolitisk. Ett krig mot Kina i början på 1960-talet förlorades, landet grep in aktivt när Bangladesh bröt sig ur Pakistan i början på 1970-talet. Indien blev en kärnvapenmakt, liksom Pakistan. Sovjets fall sammanföll med att den ekonomiska politiken lades om och gradvis avreglerades. Det gjorde att fler tyckte att Indien borde ta en större plats i världspolitiken.

Men högre tillväxt räckte inte för att göra Indien till en stormakt. En liten utrikesförvaltning, bristande militär förmåga och oklara mål lade hinder i vägen.

Nu byggs utrikesförvaltningen ut och militärutgifterna ökar. Premiärminister Narendra Modi, som tillträdde 2014, satsar på att göra Indien till en stormakt. Han reser flitigt och vill utveckla handeln.

Det finns tre viktiga skäl att hålla ögonen på Indien. Det första handlar om ekonomi. Mer handel och annat utbyte är bra för svenska företag och anställda.

Det andra handlar om demokrati. Indien har sedan självständigheten 1947 varit demokratiskt och flera val har lett till regeringsskiften. En vital demokrati i en framväxande stormakt vore ett välkommet alternativ till diktaturen i Kina.

En vital demokrati i en framväxande stormakt vore ett välkommet alternativ till diktaturen i Kina.

Men det finns orosmoln. Sedan Modis BJP fick makten har det kommit nyheter om mer begränsat debattklimat och utsatthet för de muslimska och kristna minoriteterna. Hindunationalistiska BJP ser ut att stå för mer marknad och mindre demokrati. Hittills har BJP varit vunnit framgångar i val efter makttillträdet.

Det tredje handlar om likheter mellan Indien och EU. De som vill ha ett starkare EU jämför gärna med USA. Men Indien är mer likt EU, mångkulturellt med flera religioner, språk och skillnader i levnadsstandard mellan delstater. Nu verkar BJP vilja styra genom att lyfta fram majoritetsreligionen som ett sätt att behålla makten. Det är inget efterföljansvärt sätt att hålla samman en stor federation.

Mer läsning

Annons