Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: Hur roligt kan det egentligen vara att gå i en nazistparad?

Annons

Kalla mig fördomsfull, men jag tror inte att den genomsnittliga svenske nazisten kan knyta en slipsknut. Det är ändå helt okej, det kan inte jag heller, i alla fall inte en "full windsor".

Därför måste jag och den genomsnittlige svenske nazisten surfa in på Youtube för att se en treminuters instruktionsvideo, om hur man knyter en slipsnut, om vi nu tvunget måste bära slips vid något enstaka högtidligt tillfälle. Det hela borde ungefär ta mellan tre och fem minuter i anspråk.

En genomsnittlig svensk nazist förväntas dessutom bära vit skjorta och grön armbindel till slipsen. Även det kräver en mindre arbetsinsats, då jag föreställer mig att de flesta nazisterna inte har investerat i ett riktigt bra ångstrykjärn. Därmed kan det säkerligen ta uppemot en halvtimme att få nazistklädseln helt korrekt (inklusive slipsknuten och eventuell rakning).

På 200 nazister ger det cirka 100 arbetstimmar...

Därtill ska ju flaggor och banderoller tillverkas inför nazistträffarna (med andra krumelurer i stället för hakkors). Ja, med detta i åtanke så bör det väl ta ungefär en halvdag att färdigställa allt nazistpynt under ett genomsnittligt nynazistiskt medlemsmöte (inklusive fikapaus).

Kanske bör vi snarare räkna med en heldag, för att ge färgen tid att torka.

Addera därtill restiden för den genomsnittlige nazisten att ta sig till den aktuella mellanstora svenska staden, där demonstrationen ska hållas. Räkna in tidsåtgången för ansökan om demonstrationstillstånd och annat viktigt pappersarbete, lite övrig planeringstid och något enstaka förberedelsemöte, och vi är nog uppe på åtminstone ett antal veckors arbetstid i förberedelser inför en genomsnittlig svensk nazistmarsch för en genomsnittlig svensk nazistorganisation.

Ja, det blir med andra ord ganska bra med tid som nazisterna därmed inte kommer att lägga på att misshandla folk eller sprida judekonspirationer. Och det är ju alltid något.

Hundratals personer deltog i nazistdemonstrationen i Falun på första maj.

På senare tid har det höjts röster om att nazister inte ska få demonstrationstillstånd, nu senast i samband med nazistdemonstrationen under första maj i Falun. Det är en fullt begriplig ståndpunkt och reaktion eftersom nazistmarscherna är rätt så otrevliga tillställningar.

Problemet är bara att dessa fruktansvärda åsikter inte kommer att försvinna bara för att det skulle bli olagligt för nazister att demonstrera. De här personerna kommer givetvis att hitta på andra sätt att manifestera sitt hat mot samtiden, och fortsätta tänja på lagstiftningen så långt det bara går.

Det finns också goda poänger med att låta nazisterna visar upp sig själva på öppen gata. Det gör det betydligt enklare för myndigheterna att hålla koll på vilka personer det är som rör sig i de här miljöerna. Att gå i skinnskalleparad är att be om att få bli kartlagd av Säpo.

Tyvärr är det ju så att nazister också sysslar med betydligt värre saker än att marschera och måla banderoller. I den politiskt marginaliserade miljön finns det riktigt farliga personer (dömda för grova våldsbrott). Det är fel att såväl överskatta som underskatta det nazistiska hotet.

Den enorma uppmärksamhet som ges åt nazistdemonstrationer står inte i proportion till den samhällsskada just detta elände medför. Medieuppmärksamheten och motdemonstrationerna riskerar snarare att förstärka intrycket av hur stark den nazistiska rörelsen är, när det i själva verket rör sig om tämligen marginaliserade sekter.

Därmed inte sagt att det är fel att rapportera om eller demonstrera mot nazism. Det är att betrakta som ett slags demokratiskt renhållningsarbete.

Förresten. En präktig slipsknut, hårt åtdragen, kan möjligtvis också påminna någon enstaka nazist om den kväljande känslan vi andra har inför deras bedrövliga nazistparader.

Mer läsning

Annons