Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: Hur kan Natomotståndarna tro på Natohjälp om Sverige hamnar i kris?

Annons
Försvarsminister Peter Hultqvist (S) under försvarsövningen Aurora i september där Nato var med. Artillerisystemet Archer, i bakgrunden, bygger delvis på Natoteknologi. Foto: Jonas Ekströmer

DN har gjort en opinionsundersökning om väljarnas syn på Natomedlemskap. Motståndet mot medlemskap har ökat något. 44 procent är mot medlemskap, och 31 procent för.

Natoopinionen har växlat och andelen förespråkare för medlemsskap har de senaste åren varit i fallande. För tre år sedan visade Novus opinionsmätning att andelen svenskar som föredrog att Sverige skulle bli Natomedlem var större än andelen som föredrog att Sverige skulle stå kvar utanför försvarsalliansen.

Det som har fått mest uppmärksamhet i den nu aktuella undersökningen är att en större andel Natomotståndare än Natoanhängare tror att Nato skulle hjälpa Sverige vid ett akut hot.

De enskilda siffrorna kan, särskilt som resultaten av opinionsmätningar har blivit mer osäkra, tas med en nypa salt. I en annan mätning beställd av tankesmedjan Fri Värld (Natoanhängare) ökade stödet för medlemskap.

Däremot är det egentligen allt annat än förvånande att fler Natomotståndare än Natoanhängare räknar med stöd vid ett akut hot. Det visar snarare att väljarna, utifrån den egna verklighetssynen, tänker logiskt och förnuftigt.

Natomotståndarnas huvudargument är att spänningen och krigsrisken skulle öka om Sverige blev Natomedlem. Skulle det bli en allvarlig kris skulle Nato inte tillåta att Ryssland erövrade Sverige, utan stödja oss. Alla scenarier utgår, nu liksom förr, från att Ryssland/då Sovjet är angriparen.

Det har i efterhand också visat sig vara vad den socialdemokratiska regeringen utgick från under det kalla kriget, även om den utåt talade om en mer strikt neutralitetspolitik. I praktiken förbereddes militärt stöd från Nato.

Dagens S-ledda regering satsar öppet på militärt samarbete med Nato, USA och särskilt med Finland. Men den vill inte söka eller utreda Natomedlemskap.

Natoanhängarna menar däremot att Sverige måste vara medlem för att vara säker på att få stöd från Nato.

Krigsrisken och spänningen skulle minska om Ryssland visste att Sverige genom garantier skulle få stöd av Nato. Argumenten för Natomedlemskap överväger, förutsatt att det går att nå bred politisk enighet och att Finland samtidigt söker medlemskap.

Det är därför logiskt att fler Natoanhängare än Natomotståndare inte tror på Natohjälp vid en kris. Huvudargumentet för medlemskap är just att Sverige inte säkert kan räkna med stöd av Nato utan medlemskap.

Ska Natoanhängarna få majoritet måste de övertyga fler om att Natostödet uteblir utan medlemskap.

Mer läsning

Annons