Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: Ett Falun i självförnekelse går mot ännu ett Skid-VM

Annons

Hoppbackarna i Falun. En investering som blivit ökänd i Sverige.

Varför är det så svårt att medge att skid-VM 2015 blev en förlustaffär för skattebetalarna? Det är en tanke som återkommer gång på gång vid en genomläsning av kommundirektör Dan Nygrens nya utredning, som slår fast att Falun ännu en gång bör söka skid-VM.

Kommunstyrelsen föreslår nu att utredningen läggs som underlag för fortsatt arbete mot en eventuell VM-ansökan. Det heter att "hoppbackarna kan användas till flera ändamål än ett skid-VM under lång tid framöver". Frågan är vilka dessa ”ändamål" kan vara. Sannolikt kommer även kommande hopptävlingar att göra förluster som skattebetalarna tvingas stå för. Men det finns fler legitima frågor, vilka huvudsakligen lämnas obesvarade.

Har Falun några jobb i dag som är en följd av förra VM, och som skulle kunna motivera de 10-15 miljoner kronor om året som hoppbackarna kostar? Det är för komplicerat att räkna på, anser Nygren i utredningen. Det låter onekligen misstänkt likt "nej".

Är backhoppning en tillväxtsport med många utövare? Nej, läget är milt uttryckt alltjämt "kritiskt".

Skräcken inför det rimliga kravet på att hoppbackarna ska bli självfinansierade, parad med en intensiv önskan om att få till ett nytt VM för att motivera kostnaderna för det senaste, gör att flum godkänns som beslutsunderlag: Det heter att "tidigare utredningar belyser några av de 'mjuka' aspekterna och menar att även om de är omätbara så är de positiva". Det är snömos, helt enkelt!

Relationerna till både arrangörsbolaget och näringslivet präglades inför 2015 av brist på insikt från politikerna kring vilkas intressen och pengar de faktiskt är satta att förvalta. Skattebetalarna fick finna sig att i bli ägare av för i stort sett varenda kommuninvånare oanvändbara hoppbackar för 175 miljoner kronor.

Nygren visar dock viss insikt om den politiska processens brister förra gången. Transparensen ska bli bättre, lovas det. Men det är klart att man får rysningar av att Nygren förordar "en plan för hur inkomna frågor och kommentarer hanteras".

En kommunal förvaltning ska inte syssla med att "hantera" kritiska röster. Politiker som bestämmer att Falun ska arrangera VM ska inte få opinionsmässigt eldunderstöd av tjänstemän som bemöter debattörer. Det är upp till politikerna att argumentera för sin VM-politik och sina kostnader.

Nygren skriver mycket om fördelen med någon sorts folkomröstning om skid-VM, vilket MP krävt. En sådan vore ett politiskt misstag. Självklart skulle en omröstning uppfattas som en möjlighet att utkräva ansvar för VM 2015. Men felkalkylerna, mörkningarna och investeringarna är redan gjorda. VM 2025 bör bli en valfråga i september 2018 i stället.

Avgörande i den politiska debatten framför bör vara frågan Nygrens utredning inte tar i: Vilken hyra ska en VM–arrangör betala för Lugnet?

Ledarredaktionen håller fast vid sitt tidigare förslag: 100 miljoner kronor! Det vore i alla fall en bra början.

Mer läsning

Annons