Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: Dumt att utvisa människor som lyckas försörja sig själva

/
  • En del av de som sökt asyl borde snarare får arbetstillstånd.

Annons

“Sverige klarar inte längre av att ta emot asylsökande på den höga nivå som vi gör i dag”, sa statsminister Stefan Löfven i november 2015 och ändrade drastiskt riktning på svensk migrationspolitik. Sedan dess har ett mottagarperspektiv - hur många flyktingar Sverige klarar av att ta hand om - präglat migrationspolitiken.

Men vad händer med de flyktingar som inte behöver tas om hand, som i stället arbetar och bidrar till samhället? Svenska Dagbladet rapporterade nyligen (11/7) att runt 8000 papperslösa eller asylsökande utan arbetstillstånd ändå jobbar och betalar skatt.

Att arbeta utan tillstånd är riskfyllt. Ofta känner en arbetsgivare inte till om anställda saknar tillstånd, men om de gör det kan de till exempel vägra att betala ut lön utan att arbetstagarna kan göra någonting. Tar man kontakt med myndigheterna riskerar man utvisning.

Detta trots att det enligt SCB:s senaste arbetsmarknadsprognos kommer att råda brist på arbetskraft inom flera yrkesgrupper inom tjugo år. Papperslösa och asylsökande som ändå arbetar och betalar skatt utökar arbetskraftspoolen. De borde inte behöva leva med rädslan för utvisning.

Kanske tar regeringen ett steg i rätt riktning med den proposition som lades fram i juni: Migrationsverket ska kunna låta bli att återkalla ett tidsbegränsat uppehållstillstånd för arbete om arbetsgivaren åtgärdar de brister i anställningsvillkoren som har föranlett återkallningen.

Med tanke på de utvisningar som uppmärksammats där de utvisade tjänat några kronor för lite, haft fel försäkring eller inte tagit ut obetalda semesterdagar, är förslaget bra. Men det är inte tillräckligt.

Mottagarperspektivet inom migrationspolitiken innebär att vi måste ta hänsyn till hur många flyktingar Sverige kan ta hand om.

Men vi måste också ha i åtanke dem som inte behöver tas om hand, de som snabbt etablerar sig på den svenska arbetsmarknaden men saknar formella asylskäl.

En naturlig och nödvändig fortsättning på sommarens proposition bör därför vara att göra det lättare att ersätta en asylansökan med arbetstillstånd. Sverige tillåter trots allt både asyl- och arbetskraftsinvandring.

Vilket perspektiv man än antar är det poänglöst att utvisa människor som arbetar och betalar skatt.

Mer läsning

Annons