Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: Det blir stålbad i stället för äventyrsbad i Dalarnas kommuner

Annons
Kommunala Aqua Nova i Borlänge lär inte få fler efterföljare. Det kommer helt enkelt inte att finnas pengar till vågmaskiner och rutschkanor.

62 miljarder kronor saknas i kommunsektorn redan 2022. I Dagens Samhälle (180215) drar Annika Wallenskog, chefsekonom på SKL, paralleller till 1990-talets stålbad.

Fler lever längre, och kräver på ålderns höst mer resurser. Teknisk och medicinsk utveckling, och problem med kompetensförsörjningen, driver på kostnaderna inom landstingen.

Men en minst lika viktig orsak lyfts fram i två rapporter från tankesmedjan Timbro: kommunernas låga incitament att ta ansvar för ekonomin. Gustav Karreskog och Isak Trygg Kupersmidt pekar i rapporten Kommunalråd utan ansvar på att en kommun som ökar sina skatteintäkter bara får behålla fem procent av pengarna – resten för­delas om i det kommunala utjämningssystemet. På samma sätt får en kommun som minskar skatteintäkterna kompensation med upp till 95 procent.

Dessutom visar Timbros chefsekonom Jacob Lundberg i en rapport att kommunernas momsundantag och det statliga jobbskatteavdragets konstruktion innebär att kommunerna kan spendera 1,36 kr för varje krona de tar ut i skatt.

Att en kommun lägger resurser på eller är duktig på att få fler i arbete spelar alltså ingen roll. Systemen utjämnar skillnaderna mellan de välskötta kommun­erna och dem där skattepengar slösas bort på dyra äventyrsbad. De negativa effekterna av en skattehöjning – att incitamenten att arbeta minskar och att fler därmed blir arbetslösa – kompenseras av höjda bidrag från utjämnings­systemet.

När kostnaderna stiger finns därför få eller inga anledningar för kommunerna att hålla skattenivåerna nere och fler kommunalskattehöjningar kommer att vara skadliga och drabba låginkomsttagare värst.

Att ta pengarna från statskassan, i form av höjda statsbidrag, är åtminstone delvis en bättre lösning. Men politiker på statlig nivå tenderar att vilja rikta statsbidragen för att kunna säga att de satsar på ett visst område. Det leder till ökad administration och är inte effektivt.

Ska kostnadskrisen lösas måste kommunerna arbeta hårt med effektiviseringar, prioriteringar, och att öka sina skatteintäkter. Samma grundprincip som gäller människor måste gälla kommuner: det ska löna sig att arbeta.

Joakim Broman

Mer läsning

Annons