Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: Den radikala penningpolitiken har sitt pris och problemet är större än att semesterresan blir dyr

Annons
Den svenska kronan står sig dåligt mot andra valutor i sommar. För semesterfirande svenskar är detta dåliga nyheter. Foto: Roland Berg.

Den svenska kronan står sig dåligt mot både euron och det annars svaga pundet. För semesterfirande svenskar är det dåliga nyheter. Både utlands- och inlandssemestern blir en dyr affär. Inför sommaren föreslog Tom Friberg, kommunikationschef Forex bank, resor till Kroatien där det inte handlas med euro (Metro 180508).

Vad beror då den svaga kronan på? Valutamarknaden påverkas av allt ifrån handelspolitik till osäkra fastighetspriser ­– viktigast är dock den svenska penningpolitiken. Trots högkonjunktur har räntorna sänkts mer än i Sveriges grannländer. I dagsläget är räntan på historiska minus 0,5 procent, vilket gör det dyrt att ha svenskt kapital.

Den låga kronkursen gynnar Sveriges exportindustri och besöksnäring, men de negativa konsekvenserna överväger. Låginkomsttagare missgynnas och den finansiella stabiliteten hotas. Det är ovanligt att småföretag eller singelhushåll lånar vid negativ ränta. I stället gynnas de som äger tillgångar. Redan utsatta grupper kan även drabbas i händelse av att den kraftiga utlåningen underblåser en fastighets- eller finanskris.

Penningpolitiken måste utvärderas utifrån mer än att inflationen hålls låg. För ytterst handlar penningpolitiken om förtroende och är menad att skapa förutsägbarhet och stabilitet. Det är därför ett misslyckande att Sverige är det land i OECD som har genomgått den kraftigaste svängningen i styrränta – från plus femhundra procent 1992 till minusräntans införande 2015.

Penningpolitikens konsekvenser märks i människors liv: till vardags i kontakt med bank eller mäklare och under sommaren genom semesterkostnader. Enligt en undersökning från Yougov har en femtedel av svenskarna lånat eller övervägt att låna under sommaren.

Svenskens relativa fattigdom bör bli en ingång till en större diskussion om Riksbanken. Detsamma gäller penningpolitikens fördelningsprofil inom landet. En oberoende riksbank har stora fördelar mot en som är styrd av politiken. Men även en expertstyrd riksbank behöver ställas inför debatt. En utredning pågår – låt detta arbete utlösa en debatt om förändring.

Joakim Rönnbäck

Mer läsning

Annons