Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: Därför har M rätt om att grundlagen måste stärkas

Annons
Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Sommarens kanske mest långsiktiga politiska utspel detta valår var att M föreslår en ny grundlagsutredning. Med andra ord: Partiet vill ha en ordentlig översyn av Regeringsformen, den tyngsta av Sveriges grundlagar.

M pekar ut ett antal ämnen de vill att en grundlagsutredning ska driva: Starkare äganderätt och näringsfrihet, till exempel ska staten ha mindre makt över skogsavverkning. Mer självständiga domstolar, till exempel ska JO och justitiekanslern inte längre ha tillsyn över dem. Mer makt till lagrådet och till domstolar att gå emot lagar.

Det finns en tydlig gammalmoderat linje i förslagen. Skydd som i dag ges till den som är särskilt utsatt vill M även ska ges dem som inte är särskilt utsatta. Domare ska få mer makt på folkvaldas bekostnad – en gammal käpphäst.

Om en ny stor grundlagsutredning tillsätts finns det förstås många fler frågor än rena M-åsikter som den bör ta upp. Reglerna om riksdagen är direkt skrivna för det gamla partisystemet med två stabila block. Finns det något där som bör förändras?

Diskussionen om tillåtandet av nazistiska organisationer hör så klart dit. Likaså den på EU-nivå ständigt närvarande problematiken med att balansera olika viktiga rättigheter, som upphovsrätt och yttrandefrihet. Nuvarande lagstiftning är inte skriven för en verklighet där det som skrivs i en telefon genast kan spridas över flera kontinenter.

Även många andra grundläggande principer har börjat krocka med varandra på sätt vi inte kunde föreställa oss för några årtionden sedan.

För att kunna lagföra nya typer av brottslighet vill polisen snabbt kunna ta till nya kraftfulla tekniska metoder, som med fel användning kan ställa till skada. Hur skyddar vi privatlivet och oskyldiga, samtidigt som vi kan sätta fast skyldiga?

Visst finns punkter i M-önskelistan som är värda att titta på. Politiker ska stifta lagar och delta i dömandet som nämndemän – inte styra domstolarna i sig. Finns det kryphål där bör de täppas igen.

Men den absolut viktigaste uppgift en grundlagsutredning kan ha är att se till balansen, hur den samlade avvägningen blir.

Den sista punkten på M:s lista är dock mycket bra: Det behöver bli svårare att ändra svenska grundlagar. Detta börjar bli allt mer nödvändigt som värn mot just att balansen far all världens väg snabbare än vi anar.

Sveriges ändringsregler är närmast världsunikt slappa. Det räcker med två beslut med en rösts övervikt i riksdagen med ett val emellan. M har helt rätt i att det behöver förändras.

Skrämmande nog vore det förhållandevis enkelt att på demokratisk väg avskaffa demokratin självt. Om ett parti med fel ambitioner kommer till makten kan de avskaffa alla spärrar i Regeringsformen utan större ansträngning.

Just den typen av snabba och stora grundlagsändringar där fundamentala principer körs över har vi sett de senaste åren i flera länder, även på nära håll. M:s partikompisar i EU gör det i Ungern. Motsvarande sker i bland annat Polen.

I dag har Sverige en grundlag som tyvärr inte kan skydda sig själv. Det måste förändras.

Mer läsning

Annons