Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: Dags för staten att blåsa av det märkliga korståget mot vedspisar

Annons

Regeringen och Boverket har fått ett vedspisuppror på halsen. Dalariksdagsledamot Carl-Oskar Bohlin (M) har gjort sitt bästa för att lägga ved på brasan. En protestgrupp på Facebook har snabbt fått tusentals medlemmar.

Regeringen har slagit till halv reträtt, det blir ingen skrotningspremie på gamla vedspisar och kaminer. Här handlade det om att aktivt uppmuntra människor att göra sig av med spisar och kaminer som ofta kan vara kulturhistoriskt värdefulla.

I bakgrunden lurar EU:s ekodesignreglering, som ska minska utsläppen och införas från år 2020 och 2022. Men Sverige verkar som så ofta vilja vara bäst i klassen med att införa EU-regler och direktiv, så de införs i förväg i juli 2018 genom att det blir det hårdare regler för vedpannor, braskaminer, pelletseldade kaminer, insatser, köksspisar och köksplattror. Däremot inte för kakelugnar och öppna spisar.

De skärpta reglerna gäller inte för redan insatta vedspisar och kaminer. Då går det bra att elda vidare. Men går spisen eller kaminen sönder eller vid nyinstallation i gamla eller nya hus blir det krångligt med risk för godtycke.

Det är egentligen förbjudet att installera vedspisar eller kaminer som inte uppfyller de nya kraven. Fast kanske ändå inte, för nästa stycke på Boverkets hemsida talar om att kraven kan anpassas till byggnadens förutsättningar och ändringens omfattning. Så det kan avgöras från fall till fall av kommunen.

Det skärpta läget gör att vi åter uppmanas att i ett krisläge kunna klara oss på egen hand. Och då är det värdefullt med värme och att kunna laga mat utan el. Samtidigt som det försvåras för vedspisar.

Det handlar om kulturarv, men också om glesbygd och småorter. Kakelugnar finns mer i större städer, och de får inte hårdare regler.

Om kommunerna bestämmer sig för en generös handläggning behöver inte mycket hända. Men då blir frågan varför de nya reglerna behövs. Och vågar vi lita på att kommunbyråkrater kommer att tänja på centrala EU-regler?

Mer läsning

Annons