Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: Bra att Ann Linde (S) håller frihandelns fana högt trots V och MP:s skepsis

Annons
EU- och handelsminister Ann Linde (S) har en mycket liberal linje vad gäller globaliseringen, i skarp kontrast till MP och V. Foto: Lars Pehrson

Handeln i världen har sjunkit efter finanskrisen 2008. Det spelar stor roll för ett litet exportberoende land som Sverige.

Utrikeshandelsmyndigheten Kommerskollegium bedömer att den globala handelsinbromsningen beror på att investeringstakten har minskat i Europa. liksom på att Kinas ekonomiska politik har gått från att stimulera export till att driva inhemsk, konsumtionsbaserad, tillväxt. Men också på att världshandeln försvåras av fler regler, tullar och andra barriärer.

Det blir inte bättre av att USA har fått en ytterligt protektionistisk president. Donald Trump har dragit i handbromsen för frihandelsavtalen som var på gång över Stilla havet och Atlanten (TPP respektive TTIP). Häromdagen införde han höga strafftullar på diskmaskiner och solpaneler från framför allt Sydkorea och Kina.

Han är emellertid inte den enda boven i dramat. Sedan Barack Obama tillträdde på presidentposten 2008 har USA infört långt fler handelshinder än andra jämförbara länder.

Men det är inte bara USA som rest murar. EU-kommissionen införde 2013 tullar på solpaneler från Kina. På så sätt blev de i ett slag 30 procent dyrare. Det är självfallet mycket dåligt för miljön.

Ändå är det så att Europa och Asien tagit på sig ledartröjan för frihandeln när USA lämnat walk over. EU utvecklar sin inre marknad och har nyligen tecknat långtgående frihandelsavtal med Kanada respektive Japan.

Sveriges EU- och handelsminister Ann Linde (S) är föredömligt tydlig med globaliseringen och frihandelns många fördelar, i kontrast mot de betydligt mindre frihandelsvänliga samarbetspartierna MP och V.

Dessutom har elva länder – Australien, Brunei, Kanada, Chile, Japan, Malaysia, Mexico, Nya Zealand, Peru, Singapore och Vietnam – gått vidare med Trans-Pacific Partnership (TPP) utan USA. De träffades i Tokyo för någon vecka sedan. Planen är att skriva under avtalet i mars och att det ska träda ikraft under 2019.

Att det finns länder som fortfarande står upp för frihandeln är bra. Välståndsutvecklingen skulle aldrig ha varit så god om olika länder inte utnyttjat sina komparativa fördelar och gjort vad de varit bäst på. Frihandel handlar helt enkelt om effektiv resursanvändning.

Sverige var ett av världens fattigaste länder för 150 år sedan och hade inte varit så rikt i dag om vi inte hade kunnat sälja vår skog, bilar och musik utomlands.

Men skyddar inte Donald Trump företag och arbetstillfällen i USA med sin politik? Tvärtom. De flesta som arbetar med solpaneler i USA säljer och monterar dem – de tillverkar dem inte. De nya strafftullarna bedöms därför rentav minska antalet arbetstillfällen för montörer med 23000.

Att den ekonomiska integrationen minskar över världen är oroande ur ett svenskt perspektiv. Vi är en liten, öppen ekonomi som påverkas av omvärlden. Frihandelsavtalet TTIP hade gynnat oss. Det hade underlättat utbytet mellan Europa och USA genom gemensamma standarder och lägre handelshinder.

Vi skulle också behövt Storbritannien kvar i EU, eftersom svenskar och britter är tydliga frihandlare – till skillnad från till exempel fransmän.

I dessa oroliga tider är det viktigt att hålla frihandelns fana högt. Överallt.

Sofia Nerbrand

Mer läsning

Annons