Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: Äntligen kommer det att kosta när kommunbyråkrater gör fel

Annons
Riksdagsledamoten Ida Drougge (M) har drivit frågan om återinfört tjänstemannaansvar i Sverige.

Som så många andra i deklarationstider ringde Per Westermark och Thomas Wiklöf till Skatteupplysningen, Skatteverkets telefonlinje för hjälp i skattefrågor.

De ville ha svar på vilken momssats som skulle gälla för entrébiljetterna till dansverksamheten de startat upp. De fick svar, men var osäkra på om det stämde. De ringde igen en tid senare, och fick samma svar.

Men momsen skulle ha varit 25 procent, i  stället för 6. Året därpå blev de upptaxerade, och fick dessutom så kallat skattetillägg – det vill säga straffskatt – för att de lämnat oriktiga uppgifter.

Exemplet är hämtat från verkligheten och visar varför Sverige behöver återinföra det så kallade tjänstemannaansvaret.

I praktiken är det nästan omöjligt att dömas för tjänstefel. 2013 inkom nästan 8 000 anmälningar. 23 ledde till fällande dom.

Att IT-skandalen på Transportstyrelsen, där förra generaldirektören Maria Ågren genom medvetna beslut röjde säkerhetsklassade uppgifter, har inte heller lett till någon utredning om tjänstefel!

Men enskilda medborgare måste kunna utkräva ansvar av de tjänstemän som påverkar deras liv utan att ärendet döljs för allmänheten i en stängd och tandlös disciplinnämnd.

Per Westermark och Thomas Wiklöf tvingades lägga ned sin dansverksamhet efter skattesmällen, men de stämde staten med hjälp av den oberoende stiftelsen Rättvis skatteprocess. Skatteverket gick med på förlikning, och de fick tillbaka nästan alla pengar.

Långt ifrån alla vågar eller har möjligheten att driva en skadeståndsprocess. I många fall gäller felen som begåtts mindre summor eller icke-monetära värden som inte motiverar risken för stora processkostnader. Det gör dem inte mindre viktiga. Stat och kommuner måste hållas ansvariga för sin verksamhet.

Riksdagen uttalade sig härom veckan för ett återinförande av tjänstemannaansvaret. Nu gäller det för regeringen att lyssna och tillsätta en utredning.

Ytt­erst står faktiskt förtroendet för hela den offentliga sektorn på spel.

Joakim Broman

Mer läsning

Annons