Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: Åkessons flirt med S blev en nyttig läxa för M:s högerflank – det går inte att bygga en Alliansregering på SD

Annons
Vill ha makt. Så enkelt är det. Och sällan har det framstått som klarare än när Jimmie Åkesson förklarade att hans parti ligger närmare S än Alliansen i invandringspolitiken.

SD är inget borgerligt parti som ligger till höger om M, utan ett nationalistiskt parti. Allianspartierna kan därför inte behandla SD som S behandlat V – som ett stödparti som aldrig kommer att göra upp med partierna på andra sidan blockgränsen.

Det här har framgått mycket tydligt i de intervjuer som gjorts av SD:s partiledare Jimmie Åkesson. Han skulle rösta för en S-budget om han tycker att denna är bättre än en alliansbudget. Han fäller gärna en alliansregering. Hans mål är att få största möjliga genomslag för sitt partis politik, ingenting annat.

Många alliansväljare, framför allt M-väljare, tycks dock inte ha förstått detta, eller vill inte förstå det. De tycks tro att SD alltid kommer att stödja en alliansregering. De går till attack mot C och L när de markerar att de inte ställer upp på att en alliansregering skall regera med stöd av SD. Vissa tycker till och med att en M-KD-SD-regering vore ett bättre alternativ än en M-C-L-KD-regering.

I en intervju i DI går nu Jimmie Åkesson ett steg längre än tidigare. Han menar att SD ligger närmare S än allianspartierna när det gäller migrationspolitiken. Han tycker också att S är "väldigt mycket bättre än C".

Om SD och S tillsammans får majoritet efter valet och om S då lämnar samarbetet med MP så öppnar Åkesson för att SD och S kan bilda regering.

Det är inte alls förvånande. Det finns inga ideologiska skäl till att SD inte kan tänka sig att stödja en S-regering. SD talar nostalgiskt om "folkhemmet" och brukar själva betona att man inte kan inordnas på en höger-vänsterskala. I många frågor ligger S och SD ganska nära varandra, och det kan vara en viktig anledning till att så många LO-medlemmar i dag röstar på SD.

Dessutom är SD:s mål att få största genomslag för partiets politik, det vill säga en mycket restriktiv invandringspolitik. Det målet når partiet bäst genom att spela ut vänster- och högerblocken mot varandra, inte genom att agera stödparti åt det ena blocket.

Det som är förvånande är i stället varför så många borgerliga politiker och väljare inte vill inse detta. Det är förståeligt när det gäller dem som tycker att SD har en bra invandringspolitik. Men för de övriga är det svårt att förstå varför de vill samarbeta med ett parti som i många frågor står S nära.

Mer läsning

Annons