Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lätt förstå ryska skogstullar

Annons

De ryska exporttullarna påminner onekligen om den diskussionen vi i Sverige fört de senaste 30-40 åren kring både skogen och vattenkraften.

Vattenkraftskommunerna kämpar oförtrutet för att några ören per kilowattimme vattenkraft som produceras ska återföras till de områden där elen produceras.

Visserligen fick man rätt i en statlig utredning en gång. Men sen blev den utredningens ordförande minister med ansvar för bland annat regionalpolitiken och då blev samma utredningsförslag plötsligt orealistisk!?!

I skogarna har samma tanke, alltså att återföra några ören av vinsten från varje kubikmeter skog som förädlas på annat håll återförs till skogsområden, framförts med jämna mellanrum.

Nu senast i en doktorsavhandling av Svante Karlsson vid Karlstad Universitet. I den avhandlingen konstateras också att de idag stora skogsbolagen gynnats ordentligt av staten under historiens gång.

De ryska tullarna kommer att påverka oss i Dalarna - av allt att döma positivt.

Den svenska importen av virke är inte speciellt stor. Men den importen har de senaste 30 - 40 åren framgångsrikt används av skogsindustrin för att hålla tillbaka priset på massaved.

Den finska industrins beroende av ryskt virke är betydligt större. Faller det ryska virket bort måste skogsindustrin där se sig om efter ersättning.

Att köpa virke fram Sverige ligger närmast till hands. Idag är det svenska virket billigare än till och med det inhemskt finska.

Får man tro Skogssällskapet - och det får man åtminstone för förhållanden i Götaland - så har Sverige idag de lägsta virkespriserna av alla länder runt Östersjön. (I Dalarna, där priserna är något lägre, gäller påståendet inte fullt ut).

En annan möjlighet för finsk och annan skogsindustri som är beroende av det ryska virket är förstås att göra framtida industriinvesteringar i just Ryssland. Det är precis vad Ruuki Group redan bestämd.

För skogsägarna i Dalarna innebär de ryska tullarna mer klirr i kassakistan, eftersom virkespriserna pressas uppåt.

Den svenska skogsindustrin har heller ingen anledning att måla mörka moln i form av virkesbrist på debatthimlen.

Det svenska virkesförrådet idag är 50 procent större än för 50 år sedan. Det ökande förrådet är förstås orsakat av tillväxten tack skogsvården, med mera, varit större än avverkningen.

Mer läsning

Annons