Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lätt att dra fel slutsatser

Annons

den 22 januari 2007

Men som alltid är det viktigt att både regeringen och den socialistiska oppositionen sansar sig när partiernas strateger bedömer vilka rimliga slutsatser som ska dras av Sifos undersökning av väljarnas förändrade sympatier.

Lika litet som den borgerliga regeringen kan tillåta sig att rycka på axlarna över opinionsläget, lika fel vore det om det inom oppositionen började gry en uppfattning om att den nya regeringen förgör sig själv.

Inte sedan 1974 har en regering drabbats av ett så omfattande bakslag i opinionen. Efter fyra månaders maktinnehav har borgarna gått från valnattens 48,2 procent av rösterna till dagens 42,2 procent. Vänsterblocket har, enligt Sifo, just nu en andel på 53,6 procent av valmanskåren.

Regeringen kommer givetvis att hävda att de urusla opinionssiffrorna hör samman med de impopulära beslut som alliansen drivit igenom, trots att de regerat endast under 100 dagar. Den synpunkten har sitt berättigande, men får inte övervärderas eftersom regeringen redan i valrörelsen aviserade att den tänkte göra som den nu gjort.

Det är viktigt att Reinfeldt-regeringen frågar sig om delar av den valmanskår som röstade för en borgerlig regering möjligen aldrig trodde att alliansen skulle genomföra de mest kontroversiella delarna av politiken från valmanifestet, men ändå valde "blått" i besvikelse över socialdemokraternas diffusa budskap i valrörelsen?

Nu, när regeringen genomfört ändringarna i a-kassan och även drivit igenom en del andra åtgärder som ogillas av vänstersympatisörer, har denna grupp av väljare hamnat i ruelse och kanske återvänt till det politiska block med vilka den sympatiserat i val tidigare än 2006?

Socialdemokraterna kan givetvis tolka veckoslutets väljarundersökningar som att de inte själva behöver göra så mycket för att påverka utvecklingen i opinionen. Några större initiativ har faktiskt heller inte tagits.

Vänsterpartierna har mer kritiserat regeringens politik än att presenterat egna genomtänkta förslag. För socialdemokraterna har partiledarfrågan dessutom varit en viktigare fråga på dagordningen än att forma politiska framtidsstrategier.

Därför är det mycket riskabelt att dra långtgående slutsatser av väljarundersökningar. Mycket kommer att hända innan det är dags för en ny valrörelse. Dels får regeringens politik med tiden ett större genomslag, dels innebär socialdemokraternas partiledarbyte ett nytt politiskt läge.

Det går därför att måla upp flera tänkbara framtidsscenarier. I det korta perspektivet är det troligt att regeringen får det fortsatt kämpigt med opinionssiffrorna. Men oppositionen måste i sinom tid också krävas på besked om en politisk viljeyttring.

På längre sikt kommer därför avståndet mellan blocken att krympa när det gäller väljarnas sympatier. Desto närmare nästa val, desto jämnare mellan blocken.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons