Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lär av britterna!

Annons

Många tror att det var den nya aktiva Keynesianska arbetsmarknadspolitiken som löste massarbetslösheten på 1930-talet. Och den spelade säkert roll, men forskningen visar att det var betydligt viktigare att kronan blev billigare när den kastades loss från guldet.

Sverige gjorde helt enkelt som Storbritannien och övergav guldmyntfoten. Likadant var det i början av 1950-talet, när engelsmännen lät pundet sjunka i värde och vi följde efter och svensk industri fick ökad konkurrenskraft. Affärerna gick sedan strålande med Storbritannien som vår största enskilda handelspartner fram till början av 1970-talet.

Sedan gick det som bekant sämre och Sverige halkade utför i välståndsligan, trots otaliga devalveringar. Och ett av de större misstagen var när regering och riksbank i början av 1990-talet drev upp räntan till 500 procent för att försvara en fast kronkurs som redan var förlorad.

Vi skulle ha gjort som britterna och släppt valutakursen mycket tidigare. Då hade sannolikt utslagningen av tusentals jobb undvikits.

Men nu tycks det vara dags för en renässans för det gamla radarparet igen. Tillsammans stoppades förslaget till ny EU-budget och häromdagen hyllade Göran Persson Tony Blair som den politiker som bäst kan lösa EU:s kris.

Målet är att ur kaos ska födas en ny politik som gör upp med efterkrigstidens enorma jordbrukssubventioner så att pengarna i stället kan gå till forskning och utveckling. Skulle jordbrukspolitiken bli en fråga för varje land, och EU även dra ner sitt regionalstöd är det inget mindre än en revolution som Tony Blair och Göran Persson hand i hand försöker genomföra.

Helt uteslutet att det ska lyckas är det heller inte sedan Blair förklarat att den brittiska EU-rabatten är en lika föråldrad kvarleva som jordbruksstödet. Här är alltså upplagt för hästhandel.

Och historiskt finns alltså en rad goda erfarenheter av att gå i takt med britterna. På en punkt ska dock Göran Persson passa sig. De gånger han likt Tony Blair visat förståelse för USA:s säkerhetspolitik har det straffat sig.

I inledningen av Irakkriget tolkades Persson just så och fick efter protester gå till reträtt och fördöma det amerikansk-brittiska angreppet. Häromdagen anklagades regeringen igen för inställsamhet mot USA av den förre kabinettssekreteraren Sverker Åström, veteran i uttolkandet av neutralitetspolitiken.

Utrikespolitiskt är det alltså vanskligt att ta intryck av det gamla samväldet. Men annars kan det som sagt vara klokt att göra som britterna.

023-936 15 ANDERS.JONSSON@DALTID.SE

Mer läsning

Annons