Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lapptäcket spricker i sömmarna

Annons

När riksdagsmän som Borlänges och Dalarnas Anders Wiklund hoppar av i protest är det ett tydligt tecken på tillbakarullningen inom partiet. Under Gudrun Schymans partiledartid omvandlades det gamla kommunistpartiet till ett brett socialistparti som kunde slå mynt av missnöjet med socialdemokratiska nedskärningar.

Vänsterpartiets styrka blev det politiska lapptäcket av socialister, kommunister, feminister, miljöaktivister, antirasister och förkämpar för sexuella minoriteter som Schyman skickligt kunde hålla ihop. Väljarna strömmade till och därmed inflytandet i kommuner, landsting och riksdag.

Nu spricker täcket i sömmarna. Schyman själv har blivit politisk vilde i avvaktan på feministisk partibildning i höst. Karin Svensson Smith har blivit miljöpartist och av de riksdagsmän som är kvar kommer var tredje inte att ställa upp i nästa val enligt Dagens Nyheter.

Det skulle nu kunna vara en ganska naturlig omsättning om det inte vore för att avhoppen sker med uttryckliga politiska motiveringar. Motsättningarna inom partiet gör att de mer odogmatiska krafterna helt enkelt inte står ut längre. Det har blivit för trångt i partiet.

- I grunden handlar det om vilket vägval partiet ska göra i framtiden. Ska vi fortsätta öppna och förnya partiet eller ska vi göra ett återtåg till ett mer slutet och renlärigt parti? säger Anders Wiklund till tidningen.

Och det är möjligen särskilt farligt för vänsterpartiets framtid när det är just personer som han som har fått nog.

I likhet med exempelvis Fagerstas populära kommunalråd Stig Henriksson har Anders Wiklund lyckats med det som länge var närmast omöjligt för en vänsterpartist. Nämligen att bryta en socialdemokratisk hegemoni. Innan Wiklund blev riksdagsman var han ordförande för Pappers i det socialdemokratiska bruket Kvarnsveden.

Förutom de borgerliga strateger som med glädje ser det vänsterpartistiska sönderfallet bädda för ett regeringsskifte är nog därför också deras socialdemokratiska kolleger ganska tillfreds just nu. Hotet från ett vänstersocialistiskt parti finns inte längre.

Saken blir inte bättre för vänsterpartiet av att Lars Ohlys trovärdighet ständigt ifrågasätts. Ingen mer än han själv hörde att han hotat statsminister Göran Persson att bryta samarbetet häromdagen. Och slutsatsen blev genast att det väl är uppdiktat det också. Precis som den där fotbollsmatchen med Nacka Skoglund som Ohly påstått att han spelat.

En partiledare som gång på gång framställs som en lögnhals är ingen tillgång.

ANDERS.JONSSON@DALTID.SE 023-936 15

Mer läsning

Annons