Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget möter klamydia på internet

Annons

Allt fler testar sig för klamydia, troligtvis tack vare de nya hemmatesterna där man själv tar prover och skickar in för analys. Proverna går att beställa på nätet och är kostnadsfria. Under förra året skickades 16300 klamydiaprov för analys till Landstinget Dalarna, vilket är en ökning med 600 prov jämfört med året innan, rapporterar Radio Dalarna.

Det är utmärkt att landstinget ligger steget före och möter ungdomar på nätet. Fortfarande finns mycket klamydia i länet, även om antalet smittade har sjunkit de senaste åren. 2007 var läget närmast katastrofartat, då antalet fall ökade tre gånger från året före. Dalarna var då mest utsatt i hela landet och många läkare fruktade för riskbeteendet vid sexuella kontakter kunde leda till att sprida hiv-smitta.

Klamydia är en lömsk sjukdom som inte alltid ger symptom, men som obehandlad kan orsaka sterilitet. Många unga är måna om sin kropp, men drar sig för att gå till sjukvården för att testa sin sexuella hälsa. Tack vare landstingets informationskampanjer har man lyckats nå fram till en grupp som kanske aldrig hade testat sig.

Mer läsning

Annons