Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkan i mitt hjärta

Annons

Få lokaler ge bättre ro för själen än den kyrkan erbjuder. Oavsett anledning till besöket blir det också tid att se sig omkring. Ofta konstaterar jag att kunskapen om den egna kyrkans historia och dess föremål är undermålig. Jag måste skaffa mig kunskap, tänker jag. Men mer än en tanke blir dets sällan.

Nu har jag fått ny kunskap om min egen konfirmationskyrka, Floda kyrka, lokaliserad till gränsen mellan öster och väster, mellan evigheten och tiden, för att citera Sune Garmo i Rättvik som är redaktör för den skrift om kyrkan som stiftet låtit ta fram.

I de flesta dalasocknar har kyrkan funnits så länge att vi tar den alldeles för självklar. Den finns där, när vi behöver den. Men om förfädernas kamp för både kristendom och kyrka vet vi mindre. Därför är det så värdefullt att stiftets kyrkobeskrivningskommitté låter ge ut den här typen av skrifter som på ett enkelt sätt dokumenterar våra kyrkor och kyrkogårdar.

Sune Garmos beskrivning över kyrkan i Floda utgår från 1300-talets stenkyrka som mätte endast 13 x 7 meter, men som troligen hade en föregångare i trä. Beskrivningen över kyrkans tillblivelse och återkommande förändringar blir en historiskt spännande berättelse om exempelvis det faktum att Floda fick egen präst 1614 efter utbrytningen ur Nås sägenomspunna och medeltida storsocken.

Vi får bakgrund och fakta om dopfunt, altare, silver, textilier, ljuskronor, orgel, konstverk, klockor och kyrkogård. Många gånger har blicken sökt sig till Per Hilding Perjons replik av Olof Arborerlius välkända målning av konfirmanderna i sockendräkt. Konstverket har, med rätta, en framträdande plats i kyrkorummet och nu vet jag också att "Efter konfirmationen" är ett verk från 1886.

Av kyrkans fyra ljuskronor i mässing är den äldsta från 1737. Den är krönt med en dubbelörn och lämnades som en gåva till kyrkan från Stora Kopparbergs Bergslag, kanske som tack till Flodaborna för eller uppmuntran till ökad ved- och kolleverans till Falu gruva.

Sune Garmos anteckningar över Floda kyrka kommer onekligen att berika kommande besök i kyrkan.

OLIVER CROMWELL (1599-1658), ENGELSK MILITÄR OCH STATSMAN. EFTER AVRÄTTNINGEN AV KUNG CHARLES I ÅR 1649, FICK CROMWELL TITELN LORDPROTEKTOR.

Mer läsning

Annons