Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkan behöver ett tydligt ledarskap

Annons

Hans åsikter har inte alltid funnit nåd i alla läger. KG Hammars åsikter har varit kontroversiella, men de har i längden vunnit i respekt också hos dem som inte delat hans uppfattning. Dessutom har KG Hammars tolerans och öppenhet inför kyrkans kärleksbudskap varit till god hjälp för många människor, både inom och utanför kyrkans värld.

KG Hammar har genom alla sina nio år som dess främste talesman varit mån om att markera kyrkans viktiga roll i samhället.

Det har inte rått någon tvekan om att ärkebiskopen stått upp för de svaga. Det kom tydligt till uttryck i samband med vårens så kallade Påskuppror, då kyrkan tog ställning för asylsökande flyktingars rätt att få stanna i vårt land.

Aktionen var en viktig markering av kyrkans roll till stöd för utsatta människor. Utan att snegla åt några partipolitiska hänsynstaganden förmådde kyrkan ändå ta politisk ställning genom att ge stöd åt en svag och utvisningshotad grupp i vårt land.

KG Hammar var inte nådig i sin kritik av de svenska myndigheternas sätt att agera i asylfrågan och det råder ingen tvekan om att den kyrkliga aktionen hade stor betydelse för den kursändring som åstadkoms, även om det aldrig blev den allmänna flyktingamnesti som kyrkan förespråkat.

KG Hammars period i ämbetet som ärkebiskop har förvisso också kantats av protester och ifrågasättanden. Hans stöd för den omtalade Ecce homo-utställningen i Uppsala domkyrka ledde till en omfattande kritik och den avgående ärkebiskopen har också kritiserats för sitt ställningstagande för att homosexuella ska ha samma kyrkliga rättigheter som heterosexuella.

KG Hammar har inte ryggat inför kritikerna, oavsett om de funnits inom eller utanför kyrkan. Han har stått upp inför sin övertygelse och när det senaste kyrkomötet, med stöd av landets alla biskopar, beslutade om en kyrklig välsignelseakt för homosexuella, var detta också en seger för ärkebiskopens radikala grundsyn om kyrkans roll i mötet med människor med olika läggning.

Nu har Hammar lagt ned insignierna, staven, mitran och ärkebiskopskorset.

Anders Wejryd, biskop i Växjö, tar över uppdraget i september.

Förhoppningen är att han blir en lika närvarande ärkebiskop som föregångaren.

Kyrkan behöver ett tydligt ledarskap för att kunna spela en viktig roll i samhället.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons