Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnor och fotboll

Annons

den 20 januari 2006

Det är inte konstigt att det är slagsmål om att få vara OS-arrangör. Även om det är dyrt att vara arrangör av stora evenemang, lever investeringarna i många år och drar till sig turister. Därför uppstår alltid "idrott och politik hör inte ihop"-pratet när diktaturer får arrangera stora spel.

Kvinnor och fotboll hör också intimt ihop. Det svenska damlandslaget åtnjuter numera stort intresse och VM-finalen mot Tyskland den 12 oktober 2003 samlade en jättestor tv-publik.

I onsdags spelade det svenska herrlandslaget en vänskapsmatch i fotboll mot Saudiarabien. Några dagar före matchen visade det sig att kvinnor icke var välkomna som åskådare. Så småningom fick i alla fall svenska kvinnor tillträde till läktarna.

I sommar är det VM i fotboll för herrar i Tyskland. Vid stora evenemang brukar arrangörerna ha fullt upp med att hinna få arenor och förläggningar klara. Minns hur det var vid OS i Aten.

I Tyskland finns ytterligare ett inslag som kräver lokaler-bordellerna. Det skapas till och med mobila enheter. Den enda svenska politiker som yttrat sig om dessa bordeller, är Gudrun Schyman (fi). Hon anser att det är "brottsförberedande verksamhet". Vilket lands lag är det då som Schyman åsyftar?

I Tyskland är bordeller lagliga och både i teorin och praktiken kan tyska prostituerade kvinnor betala skatt och åtnjuta sociala förmåner.

I Sverige är det inte heller olagligt att vara prostituerad och driva bordell. Däremot är det inte tillåtet att köpa sex vilket gör att köparen/mannen, är den som bryter mot lagen. Det ena utesluter ju det andra. Om kvinnor tvingas in i branschen kan de i alla fall inte lagfaras.

Röster höjdes i Sverige för att bojkotta matchen i Saudiarabien. Men skulle detta över huvud taget ha haft någon effekt? Nej, naturligtvis inte. Dock är det på sin plats att officiellt markera sitt missnöje.

Det goda med bordellerna i Tyskland är att det sker helt öppet och ger därför också möjlighet att tydliggöra problemen. Men Sverige ska akta sig för att agera besserwisser. Tyskland har valt att reglera prostitutionen på sitt vis och Sverige på sitt. Vilket som är bäst kan diskuteras för prostitution kommer alltid att finnas.

Men vad som är fullständigt oacceptabelt är att dessa bordeller behöver utöka antalet prostituerade. De som sysslar med trafficking (påtvingad prostitution) tjänar grova pengar. Man lockar kvinnor, särskilt från de forna öststaterna, med möjlighet till fina jobb men de hamnar oftast på en bordell där de utnyttjas och får uselt betalt.

Mot detta ska de svenska protesterna sättas in och det ska ställas krav på tyska myndigheters uppmärksamhet på denna vidriga företeelse.

Men den tyska lagen kan inte Sverige göra något åt.

KARIN ROSENCRANTZ BERGDAHL

Mer läsning

Annons