Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Låt kvinnornas arbete bli lika mycket värt som männens

/

Annons

Säga vad man vill om kapitalismen men utifrån den är vårt samhälle organiserat. Vårt värderingssystem är uppbyggt på pengar och i vardagen är den ekonomiska makten högre än högre makter.

Arbetet för att göra Sverige till ett jämställt samhälle kokar till syvende og sidst ned till en fråga om pengar.

Under veckan har rapport efter rapport belyst att det är män som har den ekonomiska makten i vårt land. För det är vad du gör, inte vad du säger, som verkligen betyder något.

Det räcker inte med att säga att kvinnor är lika mycket värda på arbetsmarknaden, om man sedan gör något med en helt annan innebörd; det vill säga betalar männen mer.

Rapportregnet har belyst den ekonomiskt ojämställda makten från arbetare till akademiker, från anställda till vd-ar, från låntagare till ledamöter i bolagsstyrelser.

Mönstret syns i börsbolagen likväl i de medelsvenssonska familjerna. Det syns i kvinnors lönekuvert och pensionsutbetalningar likväl i bankernas missgynnande av kvinnliga företagare.

Det sätts i blixtbelysning när kvinnors liv och hälsa riskeras vid för lågt bemannade BB-avdelningar och när beskedet ges att barnmorskorna inte är värda en skälig lön.

Kvinnans insatser devalveras till att vara värda långt mindre än männens. Själva kvinnan är mindre värd. Nå - kan då allt verkligen mätas i pengar? Ja, det kan det.

Så länge vi betalar varandras arbetstid i pengar är tid pengar. Allt är tid och allt är pengar. Det viktigaste i livet är enligt min mening något helt annat än pengar. Jag värdesätter allra högst min familj, kärleken, personlig utveckling och att vara i naturen.

Men mina resurser, mitt kapital för att förverkliga det jag allra mest drömmer om, kan inte räknas i lotusblommor eller styrkekramar.

Det stavas pengar.

Många kvinnor väljer att gå ned i arbetstid när barnen är små. Det tycker jag verkligen att de ska göra om de vill (man undrar ju varför männen i stället vill öka sin arbetstid när barnen är små!) men jag brukar stillsamt fråga hur mycket betalar din man in till din pension under de här åren.

Man blir i allmänhet mig svaret skyldig.

Vi kvinnor kan börja med att värdera varandras arbete. Tacka nej nästa gång du efterfrågas delta (läs jobba) på något som presenteras som "vi inte kan betala dig men det kommer att vara så mysigt och gosigt och du får tulpaner efteråt".

Kräv att få betalt, fakturera och köp dina egna tulpaner. Ofta heter det att kvinnliga företagare hjälper varandra. OK. Är insatserna exakt lika mycket värda; fakturera varandra identiska summor och omsättningen är höjd i båda företagen.

Ansvaret att balansera den ekonomiska makten ligger hos oss alla. Män, kvinnor, arbetsgivare, politiker, fackförbund: Räkna konsekvent om ersättningen till kvinnor så att devalveringen elimineras.

Annons