Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KRÖNIKA: Här bor tio barn i samma lägenhet – sluta med strutsbeteendet kring trångboddheten!

/
  • Kenneth Persson (S), ordförande i arbetsmarknads- och socialnämnden i Borlänge vill slopa Lagen om eget boende, Ebo. Trångboddheten i Tjärna ängar är betydande, berättar han.

Annons

Familjer med över tio barn i en lägenhet är inte ovanligt.

Segregerade skolor och förskolor med få svensktalande.

Sämst i landet avseende utbildningsnivå.

Näst sämst i landet avseende andel som arbetar.

Om du inte redan har listat ut det så pratar jag om Tjärna ängar.

I en frihetlig demokrati är det i grunden positivt att människor har rätt att bosätta sig och leva som de vill. Ebo, lagen om eget boende, som från början sågs som en avlastning för överfulla flyktinganläggningar, då släkt och vänner tog emot, har sedan länge visat sig leda till stora problem.

Från ett flyktingboende slussas människor ut i samhället när de har fått uppehållstillstånd. Men hos anhöriga kan man bo väldigt länge.

Det är i sig inget problem att människor vill bo tillsammans, men trångboddheten har blivit allvarlig vilket leder till en rad konsekvenser. Dessa kommuner ska inte belastas hårdare då kapaciteten för mottagning brister.

Jag har tidigare skrivit om hur Tjärna ängar i Borlänge har få boende i stadsdelen som arbetar, endast 28 procent, och hur nästan hälften bara har förgymnasial utbildning.

Ledare: Oacceptabelt att bara 28 procent av dem som bor i Tjärna ängar har ett jobb

I samtal med riksdagsledamoten Fredrik Malm (L), som har tagit fram partiets integrationspolitiska program, målar han upp en mörk bild av utanförskapsområdena:

– Det är människor i utanförskap och fattigdom. Alla har varit i Sverige i kort tid. Arbeten är inte förlagda i de här områdena och det finns knappt en bankomat.

Fredrik Malm berättar vidare hur Ebo leder till en illegal bostadsmarknad. Kriminella skor sig på nyanlända genom olagliga bostadskontrakt.

Visst behöver det byggas mer i dessa områden. Men det är en del av en mer generell bostadspolitik som inte löser de akuta problemen.

L argumenterar därför nu för tillfälliga, men omedelbara, stopp av Ebo i vissa specifika områden.

Kenneth Persson (S), ordförande i arbetsmarknads- och socialnämnden i Borlänge vill ha bort Ebo helt.

Han beskriver hur människor känner sig pressade att ställa upp med bostad för släkt och bekanta.

Borlänges S-ledda kommunstyrelse har alltså en helt annan hållning än Sveriges S-ledda regering.

På regeringsnivå har man nämligen, trots ett sju år gammalt kongressbeslut hos S att riva upp lagen, inte tagit tag i frågan om Ebo och planerar heller inte att göra det under mandatperioden.

Att MP, som varma Ebo-anhängare, tycker annorlunda än S påverkar säkerligen.

Det är oansvarigt att i regeringsställning ägna sig åt strutsbeteende inför problem som behöver omedelbara åtgärder.

Alla människor ska ha möjlighet till rörlighet och slippa förtryck. Kvinnor är särskilt utsatta för hedersvåldsproblematik och står i högre grad utan sysselsättning än män.

Även om det bara är små minoritetsgrupper som ägnar sig åt kriminalitet och religiös extremism får dessa problem konsekvenser för hela lokalsamhället i utanförskapsstadsdelarna.

Det kan varken ses som frihetligt eller tryggt när de sociala problemen får omfattande proportioner. Därför är ett åtminstone tillfälligt stopp för Ebo i dessa områden nödvändigt.

Mer läsning

Annons