Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KRÖNIKA: Aleppo är vår gemensamma skam – mänskligheten och världspolitiken fortsätter att misslyckas

/
  • En kvinna räddas ur rasmassorna efter en bombattack i Aleppo. Inbördeskriget i Syrien beräknas nu ha skördat en halv miljon dödsoffer. FN-organet UNCHR har registrerat 4,8 miljoner människor på flykt från kriget.

Annons

Aleppo får nu läggas till den långa raden av vettlös terror och hejdlös förstörelse. Detta är uppenbarligen en oskiljaktig del av mänskligheten och dess historia, oss svenskar inbegripna. Svenska härförare och svenska förband var delaktiga i övergrepp under 30-åriga kriget, under vilket 30 procent av den vuxna manliga befolkningen i Europa strök med. En av de värsta bestialiteterna utförde den kejserliga armén under Tilly och Papenheim i staden Magdeburg söder om Berlin.

Staden ödelades, plundrades, våldtogs.

Berlin bombades till en grushög 1944-45. Den engelske chefen för bombflyget, general Harris byggde upp en bombflygets rasande massattack mot den försvarslösa staden Dresden den 18 februari 1945. Den gamla kulturstaden reducerades till en massgrav efter det massiva flygangreppet som helt saknade militärstrategisk betydelse.

Terror mot allmänheten är välkänd genom hela historien. Blodbaden, till exempel Bartolomeinattens massaker av hugenotterna, de lutheranskt troende i Paris år 1571 eller 200 spanjorers/conquistadorers slakt av 200 000 inkaindianer år 1533. Det går en linje mellan conquistadorernas folkmord och den modernare amerikanska utrotningen av prärieindianerna och den slutliga massakern vid Wounded Knee år 1890.

Ungefär samtidigt mejade den brittiske generalen Gordon ned egyptier och araber vid slaget vid Khartoum. Ett alldeles nytt vapen, kulsprutan, sattes in mot sabelsvängande ”vildar”. Winston Churchill deltog i en kavalleriattack, en av de allra sista i sitt slag. Kulsprutan, en engelsk uppfinning, banade sedan väg för första världskrigets dödsmaskineri där hjälplösa soldater rusade upp ur skyttegravarna som gjorde de gammaldags kavallerichocker.

De spanska fascisterna terrorbombade 1937 den lilla staden Guernica vars lidande odödliggjorts av Pablo Picasso. Samma år spred japanerna ohygglig terror i Kina bland annat genom härtagningen av den gamla staden Nan King.

Men allt detta var bara uppmarschen till det hittills värsta brottet i mänsklighetens historia: Förintelsen av Europas judiska befolkning. De tyska och japanska våldsvågorna födde ett ännu större våld: atombomberna över Hiroshima och Nagasaki.

Men slutar historien där?

Nej. Rwanda 1992, Srebrenitza 1995, MyLai 1968, Ghaza 2012 – och nu Aleppo 2016.

FN har misslyckats. Säkerhetsrådet domineras av stormaktsintressena. De strävar inte efter stabilitet och måttfullhet. De strävar i varje läge efter att bygga på och bevara sina maktpositioner. Därför får världen fortsatt leva i politisk instabilitet och rädsla inför övermaktens fasor.

Aleppo och dess arma befolkning är blott ett i raden.

Vem står på tur?

Mer läsning

Annons