Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kriget utan slut

/

Annons

De som iscensatt maktkampen mellan olika folkgrupper och religiösa sekter skyr inga medel för att nå sina syften att med våld och terror skapa skräck och kaos bland befolkningen. Den långsiktiga strategin förefaller något oklar, men rimligen måste avsikten vara att inta en position som kan leda till makt den dag USA är borta och den inhemska regeringen antas ta över hela ansvaret.

Landet befinner sig mer eller mindre i ett tillstånd av inbördeskrig. Tisdagens välplanerade attack med flera tankbilar i mot par byar vid staden Sinjär i nordvästra delen av Irak är ett av de värsta dåden hittills under Irakkriget. Tidigare var det huvudsakligen Bagdad och dess invånare som drabbades av terrordåden, men i kraft av USA:s ökade insatser i den irakiska huvudstaden har terroristerna valt att flytta ut kriget till landets olika provinser.

Laglösheten och våldet innebär en växande politisk förlamning. Många regeringstaburetter står tomma och premiärminister Nuri al-Maliki har svårt att uträtta något egentligt arbete. Till och med den nationella försoningskonferens mellan rivaliserande grupper i landet som var planerade att genomföras under nästa vecka har ställts in.

Mitt i allt detta kaos finns miljoner civila som varje dag räds för sina liv. De känner visserligen trygghet i sin egen grupp, men vet att deras vardag alltid innebär en risk att befinna sig på fel plats vid fel tillfälle. Självmordsbombarens val av plats för sitt självutlösande dåd är sällan förutsägbar.

Cirka en och en halv miljon irakier har flytt till utlandet. Men de flesta invånarna har inga möjligheter att ta sig bort från skräcken och fasorna. Omkring två miljoner, de flesta kvinnor och barn, lever som flyktingar i sitt eget land. De tvingas kvar i ett land som börjar lida allvarlig brist på både mat och vatten.

USA:s ansvar för utvecklingen av kriget i Irak är odiskutabelt. President Bush är möjligen på väg att byta den hittillsvarande hålla-ut-strategin mot en stegvis militär reträtt. Det amerikanska presidentvalet närmar sig och innebär med all sannolik en möjlighet till en omprövning från USA:s sida.

Men dödandet och terrorn i Irak fortsätter även utan USA:s närvaro. Hela mellanöstern är infekterad region där försoning och fred är mer eller mindre okända begrepp.

Vi bevittnar en ofattbar tragedi, oförmögna att agera annat än genom att öppna våra gränser för dem som lyckas fly från det ständiga dödandet.

Mer läsning

Annons