Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kräv undantag från europakten!

/
  • Jan Lindholm (MP) anser att statsminister Fredrik Reinfeldt (M) bluffar om sina motiv.

Annons

Sverige är enligt EU:s Lissabonfördrag bundet att gå med i valutaunionen och införa euron trots att vi i folkomröstning har sagt nej till den gemensamma valutan. Så nära den ekonomiska krisen befinner vi oss. Makthavarna i EU vill inte tvinga in Sverige i val, utan mot folkets vilja. Därför har man hittat på att Sverige ännu inte uppfyller kraven för att få vara med.

I torsdags uttalade Sveriges statsminister mycket tydligt att han anser att vi ska gå med i den så kallade europakten. Det är ett exempel på dessa smygande odemokratiska förskjutningar som EU är expert på och som underminerar folkets förtroende. Som medlem i europakten och föredöme för övriga EU-länder kan Sverige självklart inte i längden fortsätta att inte ta det steg vi formellt är skyldiga att ta, nämligen införa euron. Det vet statsministern trots att han förnekar det.

Att statsministern kan bluffa om betydelsen av ett svenskt medlemskap i pakten utan att bli jagad av hungriga journalister är i sig en skandal, även om det just nu får förbli en parentes. Miljöpartiet anser att eurokrisen borde föranleda regeringen att vidta helt andra åtgärder än att sträva efter medlemskap i pakten. Sverige borde markera att vi inte har för avsikt att närma oss eurosamarbetet genom att nu driva frågan om ett permanent undantag från skyldigheten att införa euron i likhet med det undantag Danmark och Storbritannien har.

Det finns inga sakliga motiv för Sverige att delta i pakten, även där bluffar statsministern. Det regelverk euroländerna tar på sig genom pakten påverkas inte på något sätt av ett svenskt medlemskap. Ett från pakten fritt Sverige kan tvärt om reagera snabbare på nya globala ekonomiska förändringar och just genom sin självständighet fungera som det föredöme för euroländerna som statsministern talar om. Rent sakligt kan därför statsministerns dolda motiv för att Sverige ska gå in i pakten inte vara något annat än att föra vårt land ett steg närmare ett fullt EU-medlemskap inkluderande valutasamarbetet och euron.

Jag kan förstå att stats- och finansministrarna längtar efter att få sitta med vid de finaste borden i de innersta kretsarna i Bryssels hemligaste rum, men den önskan får inte avgöra Sveriges framtid. Vårt förhållande till EU och euron måste byggas på saklig grund och då är ett undantag från skyldigheten att införa euron det steg som i dagsläget är det mest angelägna.

Jan Lindholm

är från Falun och riksdagsledamot för Miljöpartiet.

Mer läsning

Annons