Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Korridorsnacket öppnar dörrar DAVOS

Annons

I denna alpstad samlas drygt ett par tusen ledare från hela världen. När dessa årliga möten startade för 35 år sedan var Davos fortfarande en av de mer fashionabla skidorterna. Nu har utförsåkningen sökt sig till högre höjder och snösäkrare anläggningar. Det är faktiskt så att bankerna i Schweiz inte längre gärna ger krediter till investeringar i skidanläggningar under 1500 meter över havet.

Precis på den höjden ligger Davos. Här bor lika många invånare som i Leksands kommun. Staden är inte särskilt charmig. Kongresscentret är en skapelse i betong som ger en tydlig bunkerkänsla. Den förstärks av den rigorösa, ja nästan övertydliga säkerheten.

De allra flesta som kommer hit är från näringslivet. De flesta är män. Få unga deltar. Men här finns mycken makt samlad. Kan all denna makt vaska fram något bra och användbart i detta kaleoidoskopiska utbud av hundratals seminarier och workshops under fyra dagar? Vi får se.

Det är svårt att finna tydliga stråk och tendenser i programmet. Men några frågor träder fram: global säkerhet, klimatförändringen, makroekonomins utveckling, kapitalmarknadsfrågor. Men det blir nog i korridorsnacket man och man (få kvinnor!) emellan som tendenserna vaskas fram.

Jag är inbjuden för att bland annat delta i två paneler med anknytning till vårt arbete i Tällberg Forum. I dag handlar diskussionen om hur globaliseringen påverkar vår identitetsuppfattning och vår syn på andra. Tällberg Forum ställer ju den grundläggande frågan "Hur i hela världen ska vi kunna leva tillsammans?"

Kanske bidrar World Economic Forum till ny klarhet eller kanske bidrar mötet till en bild av maktapparater isolerade från gräsrötternas verklighet?

Vi får se.

BO EKMAN FÖRETAGARE, FÖRFATTARE OCH KOLUMNIST I TIDNINGEN

Mer läsning

Annons