Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konservativa tar täten

/

Annons

Ett skäl till att centern i Dalarna vill sticka ut och som första alliansparti komma med en tydlig plan för färdriktningen i den alltmer infekterade regionfrågan, är att centern i form av kommunalrådet i Gagnef, Anders Ahlgren, innehar uppdraget som ordförande i Region Dalarna.

Anders Ahlgren har allt sedan utredningen blev klar och förslaget om den nya regionindelningen presenterades, talat sig varm för en ny struktur för hur landet ska styras. Men inte minst moderaternas på riksplanet negativa inställning till den föreslagna nyordningen har gjort den politiska processen kring regionfrågan tämligen seg och osäker.

Uppenbarligen är det Anders Ahlgrens avsikt att driva på och försöka åstadkomma ett beslut redan i höst om hur Dalarna ska agera. Ännu kan han inte säkert veta om han får med sig samtliga allianspartier i länet om att gå fram och föreslå en ny region. Inte heller socialdemokraterna förefaller ha bestämt sig för vilken linje partiet ska driva. Men det är troligt att Anders Ahlgren och Alf Johansson (s) talat sig samman om en gemensam linje när det drar ihop sig till beslutsmöte i Region Dalarna. Mötet ska enligt planerna hållas i nästa månad.

Innan dess måste Ahlgren ha övertygat folkpartister, kristdemokrater och moderater om att stödja uppfattningen att en storregion med Uppsala som blivande centrum är en klok satsning. Han torde ha en lång väg att gå eftersom många politiker i alliansledet tycker det är tveksamt att driva en fråga som har en så svag förankring i regeringen.

Men centern i Dalarna har i varje fall bestämt sig och det sätter förstås press på beslutsprocessen. Region Dalarnas och Anders Ahlgrens sätt att hantera ärendet blir intressant att följa. Det är inte glasklart att en majoritet av länets politiker har så bråttom med att få till ett resonemang med Gävleborg och Uppsala om en storregion. Vi har säkert en del att vinna på samarbetet, men närhetsprincipen riskerar att gå förlorad.

Under ledigheten har jag med visst intresse också kunnat läsa mig till att Dalarnas olika rekryteringskampanjer inte är något givet framgångskoncept för att få folk att flytta till vårt län. Men jag tycker ändå att kampanjerna ska försvaras. Dalarnas position har i varje fall inte blivit sämre på grund av att vi vågat visa upp oss.

Senare i dag kommer vi att få veta hur befolkningsutvecklingen ser ut efter det första halvåret. Det blir spännande att få veta hur det går för det arma länet. Befolkningstalet kommer också att ha betydelse för debatten om värdet av storregioner.

Mer läsning

Annons