Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kompetent och erfaren

Annons

den 19 januari 2007

Har någon haft en så lång och krokig väg mot toppen som Mona Sahlin har haft?

1995 verkade allt klappat och klart. Mona Sahlin var tydlig med att hon ville bli partiledare. Det skulle hon antagligen inte varit. Någon i motståndarfalangen i hennes eget parti tipsade Expressen om att Sahlin handlat på statens kontokort, det vill säga hon beviljade sig själv ett kortfristigt lån.

Drevet gick och tidigare tysta motståndare inom partiet blev väldigt högljudda. Det slutade med att hon fick ta en time out, avgå ur regeringen och riksdagen. Hon som hade varit Ingvar Carlssons kronprinsessa.

Persson tog över regerandet. Så sakteliga kom hon tillbaka. Men Persson skaffade sig en annan kronprinsessa. Utrikesminister Anna Lindh skulle tveklöst ta över när Persson inte orkade längre.

Men Sverige chockades än en gång. Anna Lindh mördades.

Mona Sahlin syntes i jämställdhetsfrågor men hon var också tydlig beträffande småföretagares möjligheter. Just denna fråga har satt spår i fackföreningsrörelsen. Det är tydligen inte bra att värna om företagandet, ty det tolkas som ett samtidigt motstånd mot facket.

Sedan visade det sig att allas favorit till posten som partiledare, Margot Wallström, inte var intresserad. Hon och Göran Persson fungerade inte ihop och Wallströms ointresse hängde säkert samman med Perssons dito. Han drog ingen lans för henne.

Den ena kvinnan efter den andra har tackat nej; Margot Wallström, Carin Jämtin och nyligen Ulrika Messing. Jämtin vill jobba i Stockholm och lämnade riksdagen. Ulrika Messing har till slut själv sagt att hennes nuvarande familjesituation inte är förenlig med partiledarskapet.

Det förefaller som om Mona Sahlin om någon månad ska stå vid det mål hon antagligen en gång satte upp.

Under de tolv år som gått har hon med stor sannolikhet lärt sig en oerhörd massa saker som handlar både om den egna framtoningen och hur man ska förhålla sig till partiets starka krafter; både de som är för henne och de som är emot henne. Hon har inte heller ägnat sig åt att säga nej och mena ja. Alla vet att hon vill. Hon är tolv år äldre och har mognat som politiker.

Vad betyder det då i sammanhanget att statsminister Fredrik Reinfeldt säger att han helst skulle vilja se Sahlin som partiledare för socialdemokraterna? Han sade detta på ett tidigt stadium då väl ingen trodde att hon skulle ha en chans. Var det för att försäkra sig om att hon inte skulle bli partiledare därför att han vet att hon är såväl kompetent och modig som erfaren?

Och det är just dessa egenskaper som kommer att vara de viktigaste när det gäller att samla ett parti och formulera en hållbar och verklighetsförankrad politik som också har en tydlig vision om vad som är viktigt för att skapa det goda samhället. Mona Sahlin är rätt person för detta svåra uppdrag.

KARIN ROSENCRANTZ-BERGDAHL

Mer läsning

Annons