Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klart besked om Nato

/
  • Den ekonomiska utvecklingen i världen påverkar förstås också försvaret. Försvarsminister Sten Tolgfors hoppas på ökat samarbete för att klara den försvarspolitiska strategin.

Annons

Det är inte aktuellt med någon svensk förvarspolitisk debatt kring ett medlemskap i Nato. Försvarsminister Sten Tolgfors var tydlig när han talade vid konferensen Folk och Försvars som i går inleddes i Sälen. Beskedet är bra eftersom ämnet därmed kan föras åt sidan och inte blockera andra viktiga frågor i den svenska försvarspolitiken, som exempelvis framtida engagemang i internationella uppdrag och försvarsmaktens kostnadsutveckling.

För även om försvarsministern avvisade tanken på att aktualisera Nato-frågan igen, konstaterade han att kostnadsutvecklingen tvingar fram ett ökat samarbete mellan olika länder. Det gäller framför allt utveckling och anskaffning av krigsmateriel. Sveriges försvarsindustri är väl förberedd för nya villkor. Nya produkter utvecklas redan tillsammans med andra länder i syfte att försörja en internationell marknad.

Europa präglas för närvarande av betydande försvarsnedskärningar. Finland har inlett en tioprocentig neddragning och Danmark och Österrike har aviserat en neddragning av försvarsanslagen i samma nivå, tio procent. Nederländerna är i färd med att skära tolv procent i anslagen och Tyskland omstrukturerar för att kunna spara åtta miljarder euro under fyra år. Det är bara Sverige, Norge, Estland och Polen som redovisar oförändrade eller ökade anslag.

USA sparar också. Därför finns det amerikanska önskemål om att Europa stärker förmågan att bidra till en gemensak säkerhet i världen. Men ekvationen är svår att lösa eftersom Europas förmåga minskar, konstaterar Sten Tolgfors (M) följdriktigt, och anser att detta sätter press på den gemensamma försvarspolitiken i EU. Men det finns ingen klar bild av hur Europa ska möta önskemålen från USA.

Överbefälhavare Sverker Göransson anmälde under Sälenmötets första dag en möjlighet för de nordiska länderna att hantera de ekonomiska problemen. Göransson anser att Norden är moget att diskutera delad bevakning av luft- och havsgränser. Redan Stoltenbergrapporten från 2009 om nordiskt samarbete om säkerhets- och utrikespolitik var inne på linjen att länderna skulle hjälpas åt att bevaka varandras luftrum och att ingripa om kränkningar sker.

Samverkan som också anpassas till det säkerhetspolitiska läget är inte alltid enkelt att åstadkomma. Men uppenbarligen finns både bland försvarspolitiker och ledande militära befattningshavare en samsyn om en strategi. Så har det inte alltid varit.

Mer läsning

Annons