Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kebabpizza mot rasism, alkoholcensur i SVT, hokuspokusmedicin och nordisk valutaunion

DT:s ledarredaktion bad Bawar Ismail titta på årets riksdagsmotioner.

Annons

Kebabpizzan förtjänar en nationell dag, enligt liberal riksdagsledamot.

Den allmänna motionstiden i riksdagen avslutades i veckan. När det politiska samtalet på riksplanet handlar om hur Sverige ska styras, om vilka etiketter som ska sättas på Sverigedemokraterna eller hur relationen är mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet, så är riksdagsledamöternas enskilda motioner en politisk och ideologisk befrielse.

Det lämnas in moderata motioner om att utreda statens begränsningar, liberala motioner om demokratistöd till diktaturer och socialdemokratiska förslag om att stärka arbetsmiljön.

Men det lämnas också in ett antal udda och märkliga förslag. Ledarsidan har givetvis tagit sig an uppdraget att lista årets märkligaste riksdagsmotioner.

Riksdagsledamoten Kent Härstedt (S) vill att riksdagen beslutar om en köttfri dag inom offentlig verksamhet. Köttkonsumtionens påverkan på miljön och klimatet är en viktig fråga. Men det är inte riksdagens uppgift att besluta vad omsorgen i Gävle eller skolan i Sandviken ska servera för mat. Sådana beslut passar bäst för kommunfullmäktige.

Älskar du kebabpizza? Det gör riksdagsledamoten Robert Hannah (L) också! Därför har han lämnat in en riksdagsmotion om att den första januari ska bli "Kebabpizzans dag" i Sverige. Hannah vill uppmärksamma de nya inslagen i svensk matkultur och samtidigt markera mot främlingsfientliga krafter. Men landets övertygade flyktinghatare och rasister påverkas inte av en fånig, nationell temadag.

Miljöpartisten Rasmus Ling vill fördjupa det nordiska samarbetet och föreslår därför en skandinavisk valutaunion. Sverige, Norge och Danmark (och senare Finland) bör ha en gemensam valuta för att underlätta handeln länderna emellan. En gemensam valuta kan nog knyta oss närmre, men det största hindret för nordisk integration berörs inte i Rasmus Lings motion: hur ska vi lättare kunna förstå det danska språket?

Sverigedemokraten Anna Hagwall, som just nu skapat rubriker för en antisemitisk riksdagsmotion om svenska medier, har även lagt ett förslag om att "alternativmedicin" ska ha samma villkor som skolmedicin. Alternativmedicin vilar dock på lite eller ingen vetenskaplig grund alls. Varför ska "läkemedel" som inte bevisats ha någon effekt likställas med skolmedicin? Riksdagen gör bäst i att inte leka med hokuspokus.

Miljöpartisten Jan Lindholm är en flitig motionär. Efter ett besök i USA tycker han att det är dags för ett rökförbud i riksdagen. Det handlar främst om att skicka signaler. Hur ska Sverige bli rökfritt om inte riksdagen är rökfri, menar Lindholm. Med tanke på att vi har en folkhälsominister som gärna vill förbjuda bort rökning i Sverige, så är det väl bara mer än rätt att även riksdagsledamöter som röker får smaka på lite förbud.

Rökning bör inte vara tillåtet i riksdagens lokaler anser Jan Lindholm (MP).

Socialdemokraten Catharina Bråkenhielm har sett programmet Vem bor här på SVT och oroas av all alkohol som visas i SVT. Därför vill hon se en statlig översyn av alkohol i public service. Visst har hon väl en poäng. SVT ska inte glorifiera alkoholkonsumtion, men inte kan kanalen heller bortse från hur vanligt förekommande alkohol är i vår vardag. Ska det inte få drickas en öl eller två i SVT-program? Ska all alkohol censureras bort?

Vänsterpartisterna Daniel Riazat, Ali Esbati och Ulla Andersson, med flera, vill att elevråd och elevkårer ska få härja fritt i svenska skolor. "Huvudmannen ska inte ha makt över hur elever organiserar sig", kräver de i en motion om elevdemokrati. Ja, för det är väl precis vad svensk skola behöver i dagsläget? Glöm hur illa behandlade lärare blir av stökiga och bråkiga elever i klassrummen, Vänsterpartiet bryr sig hellre om elevorganisationer som klagar på läxor och betyg.

Socialdemokraterna Anna-Caren Sätherberg, Hanna Westerén och Kalle Olsson vill att regeringen arbetar mer aktivt för att Sverige ska bli värd för internationella idrottsevenemang. Stora delar av idrottsrörelsen jublar nog så klart över detta. Men skattebetalarnas pengar bör inte slösas på dyra idrottsevent, resurserna ska gå till välfärden.

Sverigedemokraten Sara-Lena Bjälkö, med flera, har lagt fram ett förslag om ett statligt institut för tevespel. Och inte bara det, de vill även att svenska spelutvecklare ska använda sig av nordisk natur, historia och kultur när de utvecklar nya spel. Men svenska spelutvecklare som Paradox och Dice klarar sig redan utmärkt utan att staten talar om för dem vad de bör göra eller inte. Dessutom, det finns redan spelutvecklare som använder sig av svensk historia och kultur. Game over, försök igen SD.

Mer läsning

Annons