Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kd-kvinnor på marsch

Annons

Mer än hälften av Sveriges kvinnor, 53 procent, undviker att gå ut ensamma på kvällar och nätter. Det visar Länsförsäkringars årliga studie om vad svenskarna oroar sig för.

I en tid vi kallar upplyst och i ett Sverige som gärna vill vara världsmästare i jämställdhet vågar inte kvinnor gå ensamma från busshållsplatsen till hemmet efter mörkrets inbrott. Många struntar i sin joggingtur och stannar hellre inomhus. Kvinnor får sin rörelsefrihet begränsad av fruktan för män, som varken respekterar medeltida fridslagar eller modern lagstiftning.

Vi vill gärna se att samtliga kommuner i Dalarna med polisen, frivilliga organisationer och föräldrar bli bättre i kampen för att trygga inte bara kvinnornas utsatthet utan även intensifiera kampen mot det brutala våldet på en öppen gata. Vi vill förändra den ekonomiska och politiska ordning som dagligen utarmar kvinnors villkor och undertrycker kvinnors demokratiska och mänskliga rättigheter.

Kvinnor har lägre löner. Vi vill ha fler kvinnor i chefspositioner. Tittar vi på förvaltningschefer så är det många män som sitter på de stolarna och det har en stor betydelse för vilka beslut och prioriteringar som görs.

Tittar vi på vårdpersonalens sammansättning så finns där flest kvinnor. Dessutom har kvinnor generellt sätt lägre sysselsättningsgrad. Vad gör kommunerna aktivt för att rekrytera fler män till vård och omsorgen? Kvinnor inom vården borde inte arbeta mer än 35 timmar per vecka.

Vi vet att förtidspensionärerna ökar mest bland 60-talisterna. Ökningen var nästan 50 procent bland 35-54 åringarna under de tio åren mellan 1994 och 2004. Det är alarmerande ökning. Ensamstående föräldrar är också en grupp som skulle behöva mer stöttning och hjälp inte bara ekonomisk utan även med det praktiska.

Vi behöver lägga mycket energi på förebyggande arbete. Vi behöver se framtiden med andra glasögon, öka männens delaktighet vad gäller de mjuka frågorna som berör mer än hälften av Sveriges befolkning.

Därför har vi valt att ägna år 2005 med början av 16 augusti till dessa frågor som berör just dig! Vi kräver handlingsplaner för att förebygga både våld och för att stärka familjerna i Dalarna.

KATARINA GUSTAVSSON

Katarina Gustavsson är ordförande för kristdemokratiska kvinnoförbundet i Dalarna.

Mer läsning

Annons