Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KD försöker inte ge dåligt samvete

/
  • Sakarias Winberg, som är föreslagen att bli ersättare i partistyrelsen, tillsammans med KD:s partiledare Göran Hägglund under ett besök i leksand i höstas.

Annons

I sin ledare den 16/12 anklagar Pernilla Ohlin Kristdemokraterna för att ge föräldrar dåligt samvete. PO:s sätt att läsa den debattartikel som SvD publicerade onsdag den 14 december är märklig. Att helt bortse ifrån de konsekvenser som förskolan drabbas av när tillgängligheten ökar, timmarna bli fler samtidigt som resurserna minskar är inte att ta ansvar för god kvalité inom förskolan.

Som ledamot i kristdemokraternas familjepolitiska arbetsgrupp är jag övertygad om att det sämsta vi kan göra är att blunda för de utmaningar vi står inför. I ett modernt samhälle får vi som föräldrar möjlighet att bestämma mer själva, vi får olika verktyg som hjälper oss att få livspusslet att gå ihop, även när barnen är små.

Att föräldrar endast ska betala för den tid barnen är på förskolan bör vara en självklarhet. Lika självklart är att samhället ska stötta familjer ekonomiskt, framförallt dem med lägst marginaler. De som tjänar mest på dagens ekonomiska förskolesystem är höginkomsttagare medan de som tillhör förlorarna är barnen och personalen i förskolan som får försämrade ekonomiska förutsättningar samt familjer med lägst marginaler. Dagens system främjar inte en god kvalitativ utveckling av förskolan.

Det sista vi är ute efter är att moralisera över föräldrar och ge föräldrar dåligt samvete, tvärt om. Jag är övertygad om att föräldrar är kloka, med valmöjligheter får föräldrar chans att använda sin klokskap.

Sakarias Winberg (KD)

från Leksand är ledamot i Kristdemokraternas familjepolitiska arbetsgrupp

Svar direkt: Det är väl knappast en hemlighet att många kristdemokrater vill att föräldrar ska vara hemma mer med sina barn?

I debattartikeln står det klart och tydligt att stämpelklockan är ett sätt att få föräldrarna att hämta tidigare, vilket inte är möjligt för exempelvis låginkomsttagare eller ensamstående föräldrar.

Valfrihet i all ära. I stället för att sätta käppar i hjulet för alliansens arbetslinje borde KD:s fokus ligga på att förbättra kvaliteten på undervisningen i förskolan och förbättra villkoren för lärarna. Det låter sig göras utan att pressa föräldrar till att hämta tidigare.

Pernilla Ohlin

ledarskribent

Mer läsning

Annons