Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KD förgör sig självt

/
  • Göran Hägglund har valberedningens stöd, men Mats Odell ger inte upp kampen om partiledarjobbet. Fighten kan förgöra partiet, skriver Christer Gruhs.

Annons

Valberedningens förslag om att kasta ut Mats Odell från Kristdemokraternas partistyrelse i tron att det ska underlätta debatt- och samarbetsklimatet i det sargade partiet, kommer att stanna vid en from förhoppning. Partiet är redan delat i två fraktioner och när Mats Odell, trots valberedningens beslut om att nominera Göran Hägglund som fortsatt partiledare, väljer att ta strid om partiledaruppdraget, kommer också turbulensen att fortsätta. Inte förrän rikstinget avgjort partiledarfrågan, kan KD räkna med att bli en hörsammad aktör. Såväl Göran Hägglund som Mats Odell kommer i närtid huvudsakligen att ägna sig åt den egna kandidaturen. Rikspolitiken får vänta. Det kan förgöra ett redan skadskjutet parti.

Även om Göran Hägglund antas har ett starkare stöd i partiet än utmanaren Mats Odell, är det ingen garanti för att den slutna omröstningen vid rikstinget går Hägglunds väg. Mycket hinner hända under den månad som återstår innan partiledarvalet avgörs, särskilt som valberedningens förslag till "utrensning" av Odell riskerar att förstärka motsättningarna i partiet. Vad Kristdemokraterna minst av allt nu behöver är inre stridigheter om vilka politiska frågor som är mest angelägna att driva. De fortsatt låga opinionssiffrorna, senast 3,9 procent i SCB:s decembermätning, är en signal tydlig nog om att KD har ett svagt stöd hos väljarna. Den situationen kommer Kristdemokraterna inte att kunna påverka förrän väljarna vet vem och vilka som ska leda partiet och vilken politik som ska prioriteras.

Mats Odell, utmanaren, förklarade i går att han tänker arbeta för att läka ihop partiet efter rikstinget den 28 januari. Det låter försonande, men ambitionen är uttalad innan den riktiga matchen mellan Odell och Hägglund kommit i gång. Fram till i går var det okänt vem valberedningen skulle föreslå. I och med att valberedningen inte nöjt sig med att enbart nominera en ny partiledare, utan också markerat att Mats Odell inte är påtänkt i den blivande partistyrelsen, har brasan i partiet förmodligen tillförts nytt bränsle.

Göran Hägglund säger sig vilja göra ett rejält politiskt omtag och hoppas få knyta till sig David Lega, kommunalråd i Göteborg, och förre biskopen Lennart Koskinen i presidiet. De kan bli en tillgång, men Hägglunds främsta uppgift under de närmaste veckorna blir att kombinera partiledaransvar med rollen som agitator för sin egen person.

Klarar han uppgiften lär han också bli omvald.

Mer läsning

Annons