Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Katastrofer berör oss olika starkt

Annons

den 30 december 2005

Det finns många olikheter mellan de två katastroferna: n Estonia sjönk en "vanlig" vecka, till skillnad från tsunamin som drabbade oss under den heligaste av helger-julhelgen.

n Det inträffar då och då att en färja sjunker men att en solig strand blir en dödsfälla med massdöd är orimligt.

n De flesta döda svenskarna på Estonia var vuxna människor. Under tsunamin förlorades fruktansvärt många barn och många väldigt små barn.

n Estonia sjönk snabbt. Tsunamin sträckte sig över flera veckor från annandag jul. Detta gjorde att varje svensk i varje hem våndades och grät. Vi var alla där, fast ändå inte.

n Antalet skadade efter Estonia var väldigt få medan många svenskar som överlevde tsunamin skadades, och många skadades svårt.

n Antalet hela familjer som helt eller till stora delar utplånades var få på Estonia men många genom tsunamin.

Det finns alltså tydliga faktiska skillnader.

Men tidningar, radio och tv har ägnat omotiverat många spaltmeter och omotiverat många timmar åt årsdagen av katastrofen.

På annandagen sände SVT:s andra kanal i stort sett hela dagen från Thailand och/ eller om tsunamin. För vems skull iscensattes denna mastodontsändning?

På ettårsdagen av Estonias undergång var inte bevakningen tillnärmelsevis lika omfattande och inte heller på tioårsdagen.

När Estonia sjönk lovade dåvarande statsministern Ingvar Carlsson på stående fot att Estonia skulle bärgas. Men löftet togs tillbaka och anhöriggruppernas krav klingade tämligen ohörda. Luddiga kommissionsutlåtanden och segdragna diskussioner hölls och så småningom avtog kritiken.

Då och då hörs protester och ibland kommer "nya fakta i målet" men regeringen och övriga etablissemanget klarade sig utan avgångskrav och obehagliga sanningar.

Men så är inte fallet med tsunamin. Kan det bero på, förutom ovanstående redovisade skillnader, vilka som drabbades?

En resa med färja till Estland kostade 385 kronor 1994. Priset är ungefär detsamma i dag. Ett sådant rekreationsval är fullt möjligt för de flesta i vårt land. Men en resa till Thailand över julen med hela familjen, kan långt ifrån alla kosta på sig.

Tsunamin slog till mot våra stora städer, framför allt Stockholm, medan Estonias passagerare huvudsakligen kom från landsorten.

Det är alltså inte särskilt vågat att gissa att det var den välbärgade delen av Sverige som drabbades av tsunamin. Det var påfallande många välutbildade personer i hög ställning i samhället. Därav följer ännu en gissning som inte heller verkar helt osannolik.

I intervjuer med drabbade framgick klart att många var verbalt begåvade och vana vid att bli lyssnade till. Därför har antagligen deras vittnesmål inför katastrofkommissionen fått en oerhörd tyngd genom att det var lätt för kommissionens ledamöter att kommunicera med dem. Med lärde män på latin...

Och därför blev också kommissionens slutsatser och utlåtanden glasklara.

KARIN ROSENCRANTZ BERGDAHL

Mer läsning

Annons