Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kampen mot barn och unga går vidare

Annons

Mobiltelefondebatten rullar vidare. Utan tvekan är läget mycket ojämnt; ska lärare har rätt att ta ifrån eleverna mobiltelefonen eller inte? I min privata undersökning är de flesta för att läraren ska få göra detta ingrepp.

Jag fortsätter dock i min naiva tro på att det går att lösa förhandlingsvägen. Och som en skänk från ovan har nu Bris, Barnens rätt i samhället, kommit med en guide, "Tips till vuxna om barn/unga och mobiltelefoner". Bris tycks ha förstått att problemet egentligen är ett vuxenproblem. Föräldrar och andra vuxna i barnens/ungdomarnas omgivning vet helt enkelt inte hur mycket man kan göra med en mobil.

Guiden kan sammanfattas i nio punkter:

1. Tänk på att mobiltelefonen också är en dator.

2. Kom överens om hur mobiltelefonen ska användas.

3. Lär barnen vara försiktiga med personlig information.

4. Uppmuntra till en bra samtalston.

5. Var uppmärksam på om barnen utsätts för mobbning.

6. Lär barnen att vissa handlingar är olagliga.

7. Tänk på att barnen kan köpa mer än samtal med mobilen.

8. Minska risken för obehörig användning vid stöld av mobilen.

9. Lägg in ICE i adressboken-om barnen skulle råka illa ut.

I ett uttalande från Bris säger Ingela Thalén, Bris förbundsordförande:

"Det är nödvändigt att involvera föräldrar och andra vuxna i den digitala vardagen. Vi måste bli delaktiga och närvarande i våra barns olika miljöer. Och vi behöver ta ansvar och våga prata om vilka faror och risker som finns."

Så långt mobiltelefonerna för den här gången.

I veckan har märkligheter framkommit som visat sig vara ytterligare inslag i det jag kallar det inbördeskrig som utkämpas i Sverige mellan generationerna. Det ska numera bli möjligt att boka en plats på flyget som innebär ett högre pris men i gengäld blir man garanterad att inte behöva sitta bredvid ett barn!?

Man blir alldeles förskräckt. I sammanhanget får man utgå ifrån att det också ska bli möjligt att köpa biljett som garanterar att man inte hamnar bredvid något fossil över 65. Flygbolagen får väl avskaffa sina tidigare klassindelningar. I stället blir det tre klasser; barn, ungdom och gamling. Föräldrar förväntas dock fortfarande sitta med sina barn.

Slutligen blev jag också storögd när jag såg ett inslag på tv från Malung. Ljudnivån på ett dagis där är så hög så en yngre barnskötare berättade att hon varit hemma en vecka "i förebyggande syfte". Jag visste inte att man kunde bygga upp motståndskraft mot höga ljudvolymer genom att navelskåda en vecka, men det kan man tydligen.

Hur man ska komma tillrätta med hojtandet fanns det ingen medicin mot, men ett förslag var att personalen skulle förses med hörselskydd. Då skulle barnen förstå att de skrek för mycket och så skulle de sluta med det och sedan kunde personalen ta av sig hörselskydden. I rimlighetens namn borde väl även barnen få hörselskydd i så fall, ty hörselskador är inte åldersrelaterade.

Hur skulle det vara med lite ljuddämpande plattor i taket och kanske inte så stora barngrupper?

Kampen mot barnen går vidare. Hur för du din kamp?

KARIN ROSENCRANTZ BERGDAHL SYNPUNKTER? E-POSTA TILL KARIN.ROSENCRANTZ@DALTID.SE

Mer läsning

Annons