Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Junilistan, demokrati och folkomröstningar

Annons

I ett ledarstick den 19 juni ondgör sig tidningen över folkomröstningar i allmänhet och junilistans krav på sådana i synnerhet. Svenska folket har med en överväldigande majoritet sagt nej till deltagande i EMU. Fyra år efter folkomröstningen är regeringen beredd att acceptera en konstitution som stadgar att euron är EU:s valuta. Storbritannien och Danmark har medgetts undantag från detta.

Brev till ledarsidan/Folkomröstningar

Det är ett rimligt krav att den svenska regeringen respekterar folkviljan och framför samma krav. Annars kan vi faktiskt bli tvungna att införa euron även mot folkets vilja. Men det torde inte råda någon tvekan om att detta är vad regeringen egentligen vill. För så är det i EU-sammanhang. Partierna går inte i takt med väljarna. Den representativa demokratin förutsätter att politikerna är representativa för väljarna. När de inte är det behövs folkomröstningar, som ju är demokratins grund.

Den politiska eliten försöker nu genomföra en konstitution, som bildar en EU-stat över folkens huvuden. Denna konstitution har egentligen fallit genom folkomröstningarna i Frankrike och Nederländerna men genom att göra några kosmetiska förändringar vill man ändå genomföra den. Det är ett ömkligt spel som pågår och som skadar demokratin.

Ett motstånd mot EU-staten växer nu fram i Europa, inte minst på borgerligt håll. Unga moderater och kristdemokrater har i Expressen den 14 april framfört exakt samma kritik mot EU som junilistan har. Ute i Europa har konservativa från Storbritannien och Tjeckien bildat ett EU-kritiskt nätverk. Fram till dess detta folkliga motstånd får den partimässiga förankring i Sverige som i dag saknas, behövs junilistan. Även om tidningens ledarskribenter anser att partiet inte har något berättigande.

TORBJÖRN AULIN, Falun, är styrelseledamot i junilistan.

Junilistan fick 15 procent vid valet till EU-parlamentet 2004. Sveriges Television gjorde en vallokalsundersökning och då visade det sig att de flesta som röstat på junilistan vill att Sverige ska lämna EU. Fler undersökningar senare har visat att väljarkåren uppfattar junilistan som ett parti mot EU. Partiet har företrädesvis dragit till sig borgerliga väljare som inte sympatiserar med EU och elaka tungor har kalla partiet för en finare herrklubb.

Sverige har representativ demokrati vilket betyder att landet ska styras av folkets företrädare, inte i folkomröstningar. Dessutom är svenska folkomröstningar bara vägledande, inte beslutande. Hade så varit fallet skulle Sverige fortfarande ha vänstertrafik.

Och till sist. Får den som läser Torbjörn Aulins replik intrycket av att det är en EU-anhängare som skrivit? Inte? Därav ledarstickets rader om att partiet har en EU-vänlig inställning på papperet, men en EU-fientlig retorik.

KARIN ROSENCRANTZ BERGDAHL, ledarskribent

Bild. Kandidat. Torbjrön Aulin, Falun, kandiderade till riksdagen för junilistan i samband med höstens riksdagsval.

(Fk 060629-mf-junilist)

Mer läsning

Annons