Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Juholts skuggboxning

/
  • Håkan Juholt slåss för sitt politiska liv. Men tålamodet med Juholts partiledarskap tryter bland allt fler tongivande partiföreträdare.

Annons

Håkan Juholt förefaller att rida ut stormen kring sitt partiledarskap - tills vidare. Socialdemokraternas verkställande utskott valde i går kväll att acceptera den förklaring som partiledaren presenterade kring hanteringen av partiets budgetproposition i höstas. LO har anklagat partiledningen för att den skulle ha försökt att lyfta bort förslaget om höjd a-kassa, men nu har man uppenbarligen övertygats om motsatsen.

Men den process som nu pågår kring Socialdemokraterna är i det närmaste osannolikt för ett parti som i decennier har varit ett statsbärande parti med ett enormt inflytande. Sedan valet 2006 befinner sig dock partiet i opposition. Dåvarande statsministern, Göran Persson (S), fick lämna över ansvaret till Fredrik Reinfeldt (M) som tog befälet för den alliansregering som fortfarande har makten. Göran Persson avgick efter valförlusten och Mona Sahlin blev ny partiledare.

Men i valet 2010 kom Socialdemokraterna att göra sin största valförlust i modern tid och snabbt restes krav på att partiet åter måste byta partiledare. Valet föll på Håkan Juholt efter en sluten och kritiserad valprocedur.

Ett av Juholts första framträdanden skedde i Falun och Borlänge på Första maj. Talet innehöll sprängstoff eftersom Juholt ställde sig avvisande till regeringens linje i frågan om svenskt deltagande i ett FN-mandat i Libyen. Hösten 2011 inleddes den verkliga krisen för Socialdemokraternas nye ledare sedan det avslöjades att Juholt hade bott hos sin flickvän i Stockholm samtidigt som han hade tagit ut bidrag från riksdagen som om han hade eget boende i Stockholm.

Partiets opinionssiffror rasade och skulden fick Håkan Juholt. I oktober beslutade emellertid partiets verkställande utskott att uttala sitt förtroende för hans partiledarskap, men väljarsympatierna var i fritt fall och partiet politiskt handlingsförlamat. Väljarnas uttalade missnöje skapade stor frustration.

Efter en lång semester mellan jul och nyår återkom Juholt i rampljuset lagom till försvarskonferensen i Sälen. Här beskyllde han regeringen för att ha tagit hjälp av Sverigedemokraterna för att få igenom alliansens försvarspolitik.

Uppgiften var inkorrekt och Håkan Juholt fick ånyo negativa rubriker, vilket ledde till det krismöte som inleddes i går och som avslutas i dag. Att Juholt har fått klartecken för partiledningens budgetprocess är inte liktydligt med att krisen är över för honom och partiet.

Håkan Juholts öde är fortfarande en öppen fråga.

Mer läsning

Annons