Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Juholt i offensiv som kom av sig

Annons

Nystarten för Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt kunde ha gått bättre. När han i går höll sitt första anförande på en månad vid Folk och Försvars-konferensen i Sälen blev det fel direkt. Juholt anklagade nämligen regeringen för att ha drivit igenom en ny försvarspolitik med stöd av Sverigedemokraterna (SD). Försvarsminister Sten Tolgfors (M) var inte sen att påpeka att uppgiften från Juholt inte var sann. Riksdagens avgörande beslut om det nya försvaret fattades nämligen redan 2009 och 2010, innan SD fanns i riksdagen.

Håkan Juholt tvingades förstås förklara sig och medgav att han uttryckt sig medvetet drastiskt för att belysa minoritetsregeringens problem. Han beklagade också att han använt ett felaktigt ordval. Men att komma med osanna uppgifter vid Sälenkonferensen är inget som stärker partiledarens status, särskilt mot bakgrund att han tidigare varit ordförande i riksdagens försvarsutskott och borde vara väl förtrogen med den försvarspolitiska dagordningen.

Fadäsen förtog något av Juholts tal där han framförde en intressant aspekt om att säkerhetspolitiken fått en ny dimension genom ökade klyftor i Europa, som kan bana väg för extremism och rasism.

Mer läsning

Annons