Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Juholt går - men krisen består

/
  • Socialdemokraternas partiordförande Håkan Juholt meddelar sin avgång i sin hemstad Oskarshamn på lördagen.
  • Shoppare och media i gallerian Flanaden inför partiordföranden Håkan Juholts tal i sin hemstad Oskarshamn på lördagen. Talet väntas ge besked om han avgår som ordförande eller inte.

Annons

Håkan Juholts lördagsbesk om att han avgår som Socialdemokraternas partiledare var trots motsägelsefulla budskap en logisk utveckling av de senaste dagarnas krismöten i partitoppen. Partisekreterare Carin Jämtins försäkran i fredags om att Julholt hade verkställande utskottets förtroende visade sig också vara en lögn, må så vara en vit lögn, för att ge både partieldaren och partiets övriga ledning ett dygns respit inför den verkliga krisen efter partiledarens avgångsbesked.

Håkan Juholt avgår mindre än ett år efter att ha valts till ledare för Sverige största parti. Efter sig lämnar han ett djupt splittrat parti där den närmaste tiden får utvisa vilka möjligheter det finns att dels hitta en ny ledare som är vilig att försöka återupprätta Socialdemokraternas anseende, dels förmå de olika fraktionerna i partiet att gräva ned vapnen och ställa in sig i ledet.

Det som har hänt med valet av Håkan Juholt som partiledare och hans korta ledarskap går till historien som Socialdemokraternas största misstag. Konsekvenserna av utvecklingen i partiet från mars i fjol till i dag är svåra att överblicka. Det kommer att finnas många åsikter om hur framtiden ska danas, men också en uppenbar risk för att fler huvuden i partiet än partiledarens kommer att rulla innan Socialdemokraterna tar sig samman och med en ny ledarprofil inleder uppdraget att försöka skapa enighet i de egna leden och förtroende bland sympatisörer och väljare.

Oavsett vem den nya ledaren blir, är det föga troligt att partiet kan spela samma roll som i tidigare valrörelser när vi närmar oss riksdagsvalet 2014. Det är förmodligen rent av en klok strategi att gå så varsamt fram med renoveringspartiet att nästa val inte är målet för Socialdemokraternas revansch om regeringsmakten.

Mer läsning

Annons